

Är vi framme snart? : drömmen om Europas förenta stater
Det är höst och Per Wirtén åker tåg genom Europa. Han ser en kontinent hårt prövad av finans- och flyktingkriser som rör sig bort från den politiska samarbetstanken.…
Läs mer...


Om stenar kunde tala : sagor sägner och sanna historier om Tjustbygden
Om stenar kunde tala vad skulle de då inte kunna berätta om historiska händelser och människoöden? Tjustbygden i nordöstra Småland är nu en blomstrande grönskande bygd med en…
Läs mer...


Titanic : den osänkbara drömmen
»Boken berättar effektivt och lättillgängligt historien om det osänkbara skeppet människorna som byggde och förde det dramatiken med katastrofen och dess efterdyningar och Titanic i eftervärldens och populärkulturens…
Läs mer...


Sverige under andra världskriget : myter och legender
'ett mycket intressant innehåll med stor bredd.' BTJ Andra världskriget upphör aldrig att fascinera oss. Den här boken kastar ljus över tio mindre kända militärhistoriska episoder. Fanns det…
Läs mer...


Sveriges medeltid
» Sveriges medeltid är ett av Dick Harrisons bästa översiktsverk. Kanske rentav The best of Harrison .« Svenska Dagbladet Nu kommer populäre historieprofessorn Dick Harrison med ett nytt…
Läs mer...


Det svenska samhället 1720-2018 – Böndernas och arbetarnas tid (bok + digital produkt)
Den här boken är en direkt fortsättning på Thomas Lindkvists och Maria Sjöbergs Det svenska samhället 800–1720 och behandlar framväxten av det moderna Sverige. Denna skildras i två…
Läs mer...


Svenska drottningar
»Det tematiska greppet är fräscht och ovanligt. Avsnittet om drottningen som kungens politiska partner är intressant och problematiserande.« BTJ »Boken har otroligt fin kvalité och passar därför…
Läs mer...


200 svenska sevärdheter från andra världskriget
'spännande och mycket konkreta historiska inblickar. [...] Lars Gyllenhaals bok gör mig sugen på att sätta mig i bilen och ge mig ut i Sverige. Det finns väldigt mycket att…
Läs mer...


Bastu
Hur bastar folk runtom i världen? Hur badas och risas det? Hur ser den urgamla historien ut med grottor tält och stugor fyllda med värme som folk samlats kring?…
Läs mer...


Kalmarunionen
Den 17 juni år 1397 ser drottning Margareta sin adoptivson krönas och inta tronen som Erik av Pommern kung av Sverige Norge och Danmark. Därmed fullbordades det som…
Läs mer...


Vävt och broderat under två sekler : kvinnokraft och kvinnokultur
Kvinnokraft och kvinnokultur Vävt och broderat under två sekler. Kvinnokraft och kvinnokultur visar textilier som fanns i ett småländskt bondehem hur de tillverkades och med vilka hjälpmedel. Författaren…
Läs mer...


Maximer
Maximerna är alla slipade till formfulländning och i Horace Engdahls språkdräkt verkligt eleganta verbala diamanter.' - Svenska Dagbladet Drottning Kristinas tronavsägelse gav henne möjlighet att lämna det kulturfattiga…
Läs mer...


Sveriges moderna historia
Vad var det som skedde i det som skedde? Geijers berömda ord har fått bli utgångspunkten för denna bok. När idéhistorieprofessorn Svante Nordin försöker skildra de fem största…
Läs mer...


Napoleons fälttåg
Våren 1796 chockerades den franska armén i Italien. En blott 26 år gammal korsikansk lågadelsman vid namn Napoleon Bonaparte hade blivit utsedd till deras chef. Bonapartes militära meriter…
Läs mer...


Om träd i myter och traditioner
'Om träd i myter och traditioner' är en bok om träd i vår kulturhistoria. Den handlar om mytologiska träd som världsträdetYggdrasil om folktro kring träd som läkande träd…
Läs mer...


Good Sweden Bad Sweden: The Use and Abuse of Swedish Values in a Post-Truth World
You look at what’s happening last night in Sweden. Sweden! Who would believe this? Bilden av Sverige som ett land i kris sprider sig. När inflytelserika nyhetssajter rapporterar…
Läs mer...


SOS Historia 7-9
SOS för en klokare framtid Samhällsfrågorna blir allt mer brännande. Bland annat krävs insikt i historiens skeenden och en källkritisk hållning för att fatta välgrundade beslut. Med SOS…
Läs mer...


Cirkus Collani
Våren 1941 värvade Waffen-SS med bakgrundsstöd av det finländska högkvarteret och regeringen 1 200 frivilliga för insats i Tyskland. De frivilliga slöt tvååriga tjänstgöringskontrakt och kom fram till…
Läs mer...


Maträtternas historia
Varför heter salladen Caesar? Vilken prinsessa har vi att tacka för tårtan? Och vem frestade egentligen Jansson? I denna bok finns historierna bakom ett femtiotal av våra mest…
Läs mer...


Träd : en vandring i den svenska skogen
Gunnar Wetterberg skildrar hur träden vandrat in markens mysterier samspelet mellan människan och skogen skogens kluriga gubbar de stormrika träpatronerna och skogsägarnas sammanslutningar. Han gräver i medeltidens sågkvarnar…
Läs mer...


Vägen till Nürnberg : en berättelse om familjehemligheter folkmord och rättvisa
När juristen Philippe Sands får en inbjudan att föreläsa i Lviv i Ukraina öppnas en okänd dörr till hans familjs historia. Med utgångspunkt i morfaderns flykt undan nazisterna…
Läs mer...


Oostende 1936 – Stefan Zweig och Joseph Roth sommaren innan mörkret föll
Oostende 1936: i en belgisk badort med guldkant och anor samlas författare och intellektuella som Stefan Zweig Joseph Roth Irmgard Keun Ernst Toller och Arthur Koestler. Europa står…
Läs mer...


Svenska medeltidsvapen. 3
Heraldiken vetenskapen om sköldemärken fick ett standardverk på svenska på 1970-talet när fil dr Jan Raneke publicerade Svenska medeltidsvapen. Verket som såldes slut i flera upplagor (senaste utgåva…
Läs mer...


Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget
En grupp danska motståndsmän och svenska säkerhetspoliser riskerade livet för att rädda så många som möjligt över Öresund ur nazisternas klor. Danskarna gav sig själva täcknamnet Helsingörs syklubb…
Läs mer...


Den stora fröstölden : svält plundring och mord i växtförädlingens århundrade
Sommaren 1943. På uppdrag av Heinrich Himmler plundrar ett SS-kommando en rad odlingsanläggningar i Ukraina och södra Ryssland. Gruppen är på jakt efter fröerna i världens första genbank…
Läs mer...


Tysklands historia : från Caesar till Merkel
'Det här är en utmärkt bok för den som vill förstå och veta mer om Tyskland och landets bakgrund.' Skaraborgs Allehanda I sin hyllade internationella bästsäljare berättar James…
Läs mer...


Spion och förrädare
Överste Oleg Gordievskij var på toppen av sin karriär. 46 år gammal hade han blivit befordrad till drömpositionen på KGB:s Londonkontor och inbjuden till högkvarteret i Moskva för…
Läs mer...


Kullamannens Kokbok
Ett kulturhistoriskt hopkok av medeltida läkarböcker örtböcker kokrecept sagor och sägner lokalhistoriska anteckningar av historiker tiden 1200–1800-tal reseskildringar tiden 1500–1800-tal rimmade krönikor och romantiska skådespel. Praktbok i storformat…
Läs mer...


Sprickor i järnridån : Svensk underrättelsetjänst 1944-1992;
Nominerad till Stora Fackbokspriset 2017 samt nominerad till Årets Bok om Svensk Historia 2017. Boken ger unika inblickar i Sveriges spionage under kalla kriget. »Den svenska underrättelsetjänsten har…
Läs mer...


Allt jag känner är att mina fötter gör ont : förhören med Rudolf Höss
Sennertegs bok är upprörande och omskakande läsning. Den är också en källa till många argument som slår hål på Förintelseförnekarnas olika konspirationsteorier. Dala-Demokraten En lika tungt betydelsefull bok…
Tusen år i Lappmarken – Juridik, skatter, handel och storpolitik
Tusen år i Lappmarken – Juridik, skatter, handel och storpolitik
Beskrivning av Tusen år i Lappmarken – Juridik, skatter, handel och storpolitikFörfattaren Lilian Ryd och den legendariske juristen Tomas Cramér ger i sin bok en både begriplig och fängslande skildring av hur Nordskandinaviens komplicerade förflutna påverkar det samiska och det svenska samhället än idag. ’En ström av utländska besökare har också under snart två tusen år publicerat sina intryck av Lappmarkens folk på latin, grekiska, engelska, franska och andra språk. Från 800-talet och framåt finns även nordiska källor om samernas handel och försörjningsmetoder. Men ännu på 2 000-talet skrivs det, till och med i historiska tidskrifter, exempelvis följande: Fram till 1870-talet var norra Sverige ett öde och i stort sett okänt område, befolkat av samer och några få jägare. Nej då, det är inte feltryck för hövding Ottars 870-tal, utan det var just 1870-tal som avsågs i en artikel i den populärvetenskapliga tidskriften Världens historia så sent som i mars år 2010. Sanningen är att Lappmarken inte ens för 1 200 år sedan var något isolerat skatteparadis. Lappmarkens historia är mycket mera internationell än man vanligen tänker sig. Detta stora område och dess invånare har under tusentals år deltagit i internationell handel och varit föremål för kungars och kejsares landanspråk, administration, skatteuppbörd och lagstiftning.’ Tillägg till kapitel 11. Här visar vi att 1608 års landslag är giltig och relevant för de samiska rättigheter som ska behandlas i Girjasmålet i Högsta Domstolen hösten 2019. 1608 års landslag befäster samisk äganderätt idag Johan III utgav 1584 ett starkt kungabrev om samernas rätt till land och vatten ända till Ishavet. Karl IX bekräftade detta i flera kungabrev om skattemannarätt, och framför allt i sin landslag 1608. Där fastslog kung Karl att domare hade rätt att döma efter kungliga brev, alltså bland annat Gustav Vasas brev år 1526, 1543 och 1551. De föreskrev att svensk lag gällde för samerna, samt att samerna hade äganderätt till land och vatten. Dessa samiska rättigheter bevakades av lagmannen för Lappland, som fram till 1654 var den inflytelserike Axel Oxenstierna. Landslagen av 1608, med dess förmånliga villkor för samerna, befästes sedan på nytt av kung Fredrik I år 1736. Kung Fredrik stadfäste då 1734 års landslag, vilket innebar att 1608 års landslag fortsatte att gälla. Den samevänliga inställningen i landslagen formulerades på nytt 1993, då en ny lag bekräftade urminnes hävd för samerna. I Gällivare tingsrätts dom i Girjasmålet 2016 bekräftades vad också de stora utredningarna i Altevatnmålet i Norge och Skattefjällsmålet hade kommit fram till, nämligen att den samiska befolkningens rätt till land och vatten erkändes som privaträtt-civilrätt, urfolksrätt i grundlag. Domen i Girjasmålet överklagades som väntat av svenska staten. Hovrätten för Övre Norrland valde i sin dom 2018 en delvis annan linje än tingsrätten. Både samebyn och svenska staten har överklagat Hovrättens dom till Högsta domstolen. Målet komme
Läs mer om Tusen år i Lappmarken – Juridik, skatter, handel och storpolitik...
Sök bästa pris på Tusen år i Lappmarken – Juridik, skatter, handel och storpolitik hos:
Kategori: Historia & Arkeologi
Varumärke: Ord & visor förlag