Hushållning och värdskap hos Årstafrun : Märta Helena Reenstiernas dagböcker ur ett gastronomiskt och ekonom-historiskt perspektiv

Hushållning och värdskap hos Årstafrun : Märta Helena Reenstiernas dagböcker ur ett gastronomiskt och ekonom-historiskt perspektiv

MÄRTA HELENA REENSTIERNA mer känd som Årstafrun förde mellan åren 1793 1839 dagbok över allt stort och smått som hände i hennes liv på Årsta herrgård. De idag transkriberade dagböckerna utgör ca 5 000 sidor och är en mycket viktig källa till kunskap om Sverige under den tiden. I boken utforskar författaren materialet utifrån två frågeställningar: Hur såg arbetet ut för Årstafrun för att ekonomin och utvecklingen skulle vara så stadig som möjligt? Hur såg hennes egen hushållning och gastronomi ut? Frågorna besvaras med ett tvärvetenskapligt fokus på historia gastronomi och ekonomi. Boken är indelad i fem avsnitt som vardera behandlar trädgård jordbruk djurhållning och mat och dryck men även makens sjukdomsperiod. För att få en djupare förståelse för Årstafruns vardag kompletteras dagböckerna med ekonomi och samtida kokböcker. De ger insikt i de tekniker som låg bakom de maträtter som Årstafrun nämner som sina favoriter.

Läs mer om Hushållning och värdskap hos Årstafrun : Märta Helena Reenstiernas dagböcker ur ett gastronomiskt och ekonom-historiskt perspektiv

Hushållning och värdskap hos Årstafrun : Märta Helena Reenstiernas dagböcker ur ett gastronomiskt och ekonom-historiskt perspektiv

Historia & Arkeologi

Hitta Hushållning och värdskap hos Årstafrun : Märta Helena Reenstiernas dagböcker ur ett gastronomiskt och ekonom-historiskt perspektiv även hos:




Rulla till toppen