Instrumental : pianot, pillren, psyket och jag

Instrumental : pianot, pillren, psyket och jag

En självbiografi som inte liknar något annat, så beskrivs Instrumental bäst: totalt uppriktig, helt självutlämnande och överraskande rolig – galghumorn genomsyrar även de mörkaste stunderna. Jag blev våldtagen när jag var sex år. Jag blev inlagd på psyket. Jag var narkoman och alkoholist. Jag försökte ta livet av mig fem gånger. Jag förlorade vårdnaden om min son. Men jag vill inte prata om det. Jag vill prata om musik. För Bach räddade livet på mig. Och jag älskar livet. James Rhodes passion för musik har varit hans livlina. Som tonåring lyssnade han på Rachmaninov på repeat, inlåst på klinik upptäckte han ett adagio av Bach. Musikens kraft har varit ett ljus i mörkret genom hela hans turbulenta liv, men vägen till vare sig en världsomspännande karriär som konsertpianist eller utgivna memoarer har inte varit självklar. Under ett decennium rörde han inte pianot på grund av sin mentala ohälsa. En oförstående vuxenvärld såg inte det traumatiserade barnets symptom på gravt sexuellt övergrepp utan avskrev honom som en udda pojke, vilket ledde till utvecklande av bland annat tvångssyndrom och PTSD. Så till den grad att han slutligen skrevs in på psykiatrisk klinik. När väl hans memoarer skulle ges ut gick hans exfru till domstol för att hindra honom att publicera berättelsen. Som väl var dömde domstolen till James fördel. Förutom ett makalöst livsöde får vi också en passionerad inblick i musikens terapeutiska effekt och fascinerande fakta i hur klassisk musik faktiskt fungerar såväl som inblick i några av de stora kompositörernas liv. Musik har potential att förändra allas våra liv, och Instrumental berättar hur. [Rhodes] är riktigt bra på att sätta fingret på de ofta ogenomträngliga lager av skam som offer för sexuella övergrepp ofta känner. – New York Times Man skulle kunna tänka sig att James Rhodes borde ha blivit krossad av sina upplevelser. Men rakt motsatt tror jag att jag aldrig tidigare läst en självbiografi som är såhär sprudlande, så full av liv, så läsberoendeframkallande. – Mark Haddon, författare till Den besynnerliga händelsen med hunden om natten Bland de starkaste böcker jag läst i år. – Scotland on Sunday

Läs mer om Instrumental : pianot, pillren, psyket och jag

Instrumental : pianot, pillren, psyket och jag

Biografier & Memoarer

Hitta Instrumental : pianot, pillren, psyket och jag även hos:
Rulla till toppen