I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv

Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2016. Belönad med Dagens Nyheters kulturpris 2016  ’Tom Malmquist hugger tag i läsaren från första sidan i en stark och osentimental sorgebok’. Tom och Karin väntar sitt första barn när Karin plötsligt insjuknar och måste föras till sjukhus. Barnet tas ut med kejsarsnitt och som i en mardröm springer Tom i kulvertarna under Karolinska sjukhuset, mellan intensivvårdsavdelningen och Neonatalen; mellan liv och död. När han återvänder hem är det utan Karin, ensam med ett spädbarn och en chockartad sorg. Några månader senare dör också hans egen pappa, som han hela sitt liv haft ett komplicerat förhållande till. ’I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv’ är en rå och vacker bok om ett år som förändrade allt. En berättelse om förlust, föräldraskap och det liv vi lever, ögonblick för ögonblick. Tom Malmquist (född 1978) är poet. Han debuterade med den mycket uppmärksammade diktsamlingen ’Sudden death’, följt av ’Fadersmjölken’. ’I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv’ är hans första prosaverk och belönades med DN:s kulturpris 2016, Karin Boyes litterära pris 2015, samt nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2016. Tom Malmquist tilldelades också stipendier från Stiftelsen Natur & Kultur och Albert Bonniers stipendiefond för svenska författare. »Jag har gjort mig av med teven, jag har sagt upp prenumerationerna på tidningarna, jag läser böckerna som du har köpt och funderar på understrykningarna som finns på var och varannan sida, jag ögnar bara som hastigast igenom nyheterna från TT i min telefon, knappt det klarar jag längre, jag hör skriken och jag hör mistlurarna, jag kan till och med bli rädd för en mindre skogsbrand tusentals mil bort och börjar genast föreställa mig hur fåglarna förkolnar i uppåtvindarna.«   ’Tom Malmquist har skrivit höstens bästa roman.’ Björn Wiman, Dagens Nyheter ’Den här boken nästan golvade mig, jag sträckläste den medan hjärtat bultade, jag var nästan hypnotiserad. Malmquist tar ett järngrepp om läsaren och släpper inte förrän sista sidan, men knappt då, man lever kvar i den här berättelsen väldigt länge.’ Ingalill Mosander, SVT Go’kväll Personer i min närhet som lyft upp den här boken har inte kunnat lägga den ifrån sig. Det kommer inte heller du att kunna. Tom Malmquist har skrivit en av de mest hypnotiskt skrämmande kärleksskildringar jag läst. Hjärtslitande obarmhärtig. // Detta är en bok skriven inte bara i stark känsla utan också med brutal skicklighet. De första knappt hundra sidornas sjukhusinferno är som en enda utandning. Det finns inget då, inget sedan, bara nu. // det gör I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv till en given kandidat till årets Augustpris Per Svensson, Sydsvenskan ’Att läsa är att jaga efter Tom i korridorerna på Karoli

Läs mer om I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv

Skönlitteratur

Hitta I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv även hos:
Rulla till toppen