

Blågul maffia
Den 31 juli 1995 avfyras en pansarvärnsraket mot MC Swedens klubbhus i Hasslarp utanför Helsingborg. Attacken är en hämnd för mordet på den lokala Bandidosledaren Michael Ljunggren. Två…
Läs mer...


Barn & unga i utsatta livssituationer : perspektiv från forskning och praktik
I denna tvärvetenskapliga antologi skärskådas kopplingar och dynamiker mellan barndom och utsatthet av några av Sveriges främsta forskare. - Vilka möjligheter har barn och unga i utsatthet att…
Läs mer...


Rasismer i Europa – kontinuitet och förändring
Få termer är så politiskt laddade som ordet rasism. Kunskapen om rasismen är liten och meningsmotsättningarna stora. Därmed är metoderna att bekämpa rasismen och dess uttryck begränsade. Boken…
Läs mer...


Segregation
Det talas mycket om segregation men vad betyder begreppet egentligen? Och vad menas med att exempelvis vissa platser är segregerade och vad gör segregationen med oss? Jonas Lindström…
Läs mer...


Omsorgsboken : möjligheter och svårighetervid intellektuell funktionsnedsättning
Den 6:e upplagan av boken har fått en ökad forskningsbaserad och vetenskaplig tyngd. Nya kapitel har tillkommit och hela boken har uppdaterats och omarbetats. Till exempel har den…
Läs mer...


Kokain
Kokainet flödar i Sverige. Den vita drogen har gått från att vara en exklusiv jet set-markör till massans nya sätt att festa. Glöm yuppies och åttiotal. Tänk byggjobbare…
Läs mer...


Palmemordets hemliga scenario : dubbelspel och statskupp
Hans Liljeson var på 60-talet jurist hos Skandinaviska Banken underställd Lars-Erik Thunholm. Därefter egen advokatbyrå i Stockholm. På 70-talet bosatt och verksam i Frankrike som juridisk konsult. Vid…
Läs mer...


Ledarskap i offentlighet : allt kommer att granskas
Det finns ingen särskild utbildning för att bli politiker eller chef i offentlig förvaltning. Samtidigt ställer sådana uppdrag krav på kunskaper om ledarskap medierelationer mötesteknik med mera. Boken…
Läs mer...


Socialistiska manifestet
Jeremy Corbyns framgångar och Bernie Sanders valrörelse 2016 återupplivade en politisk idé som många trodde var död. Men vad är socialism egentligen? Och hur skulle ett socialistiskt system…
Läs mer...


Palme
"Palme" var när den gavs ut 1989 den första biografin över Olof Palme. Få journalister följde Palme så länge och nära som Björn Elmbrant och han berättar här…
Läs mer...


Dagar med Tage stunder med Sträng
Tage Erlander var Sveriges statsminister åren 1946-1968 den längsta period någon statsminister innehaft ämbetet i Sverige. Sveriges längste statsminister . Han var 191 cm lång. Tage Erlander var värmlänning…
Läs mer...


Med tillit följer bättre resultat. SOU 2019:43 Tillitsbaserad styrning och ledning i staten : Betänkande från Tillitsutredningen (Fi 2016:03)
Under cirka ett års tid har Tillitsdelegationen arbetat med att stödja statliga myndigheter med att utveckla en mer tillitsbaserad styrning och ledning. I enlighet med direktivet har de…
Läs mer...


Tecken & symboler
Forntida hieroglyfer och moderna logotyper - alla bär de på hemligheter. Här avslöjas ursprunget till fler än 2 000 tecken och symboler. Varför är ett hjärta genomborrat av…
Läs mer...


NATO : historien om en försvarsallians i förändring
»Här kommer en bok av en expert som lättfattligt klargör och redovisar såväl historiskt som mot framtiden. Angeläget för alla i dag civila som militärer.« Tidningen Hemvärnet »En…
Läs mer...


Krig tortyr och flykt : vad gör det med människan och hur vi kan hjälpa
Hur påverkas vi människor av krig konflikter och tortyr? Kan man någonsin bli densamme? Vad händer med oss när vi tvingas lämna våra hem och börja om i…
Läs mer...


Gangsterliv : Brotten gänget och livet på gatan – den sanna historien om Sam Ho
Han levde i gängkriminalitet missbruk och hemlöshet - och reste sig mot alla odds. En skoningslös naken och sann historia om brott och försoning. Som barn var Sam…
Läs mer...


Mobbarna och rättvisan
Rummet är låst utifrån. Mannen sitter lätt framåtlutad i soffan. Han har hallucinationer sömnsvårigheter och talar sluddrigt. Diagnosen är posttraumatiskt stressyndrom men han har inte varit med i…
Läs mer...


Överlevnad – för samhället och människorna
Sedan oljekrisen på 1970-talet hade pressen på de anställdas löner och arbetsvillkor i Sverige ständigt ökat. Detta var makthavarnas nya mer borgerliga strategi för att få Sverige på…
Läs mer...


Med lögnen som vapen : Donald Trump och den amerikanska drömmens kris
»Utifrån sin breda erfarenhet ger Åsard utmärkta analyser av Trumps väljarbas det republikanska partiets omvandling de många samhällsproblemen affärerna samt en trolig förklaring till undfallenheten gentemot Ryssland Denna…
Läs mer...


Om straff och fängelser – Om det avvikande svenska vägvalet på straffrättens område
Inget land i världen har den defensiva straffrätt som Sverige har. 1989 genomfördes en straffrättsreform vars uttalade syfte var att så få som möjligt skulle sitta i fängelse.…
Läs mer...


Amerikaminnen
Amerikaminnen återger berättelser från trettio Amerikafarare som sökte lyckan i landet i väster i början av 1900-talet. År 1916 började äventyret för många unga män med en flyktresa…
Läs mer...


Socialt arbete i civilsamhället : aktörer former och funktioner
Socialt arbete har sin givna plats i det civila samhällets organisationer. Författarna till denna antologi har arbetat med forskningsprojekt som rör den ideella sektorns roll funktion och status…
Läs mer...


Chefen och medarbetaren
Chefen har önskemål om vilka egenskaper som en medarbetare ska ha; ansvarstagande lojal initiativrik engagerad och samarbetsvillig. Samtidigt har medarbetaren motsvarande önskemål om hur en chef ska vara;…
Läs mer...


Myter & legender : en illustrerad handbok om ursprung och innebörd
Var kommer vi ifrån? Hur lever vi våra liv? Vad tror vi på? Myter & Legender skildrar urgamla berättelser teman och karaktärer och beskriver mytologisternas svar på dessa…
Läs mer...


Allt vi inte pratar om : Män om sex känslor och relationer
Vad skulle du som man vilja prata om om ingen dömde dig? ”Allt vi inte pratar om” är en bok som är tänkt att inspirera killar och män…
Läs mer...


Om Sverige i framtiden – en antologi om digitaliseringens möjligheter. SOU 2015:65 : Delbetänkande från Digitaliseringskommissionen
Några av kapitelrubrikerna: Det biologiska samhället (av Anders Ekholm) Digitaliseringens möjligheter och utmaningar (av Anna Felländer) Digital Disruption at Work (av Carl Benedikt Frey Thor Berger) Sverige som…
Läs mer...


Haiti 2004
I de texter som här för första gången presenteras i svensk språkdräkt skildrar Peter Hallward den historiska bakgrunden till Haitis utveckling sedan Duvalierregimens fall och ger en kritisk…
Läs mer...


Motiverande samtal MI och Grit med ensamkommande : att förstärka hopp och uthållighet i asylprocessen och vid avslag
Den här boken beskriver praktiskt hur samtalsmetoden MI motiverande samtal och GRIT som handlar om betydelsen av uthållighet kan användas i samtal med ensamkommande. Boken fokuserar på motivation…
Läs mer...


Så förs svensk EU-politik: med ett tvärsäkert – kanske
En närgången studie i hur svenska regeringar har uppträtt i Bryssel.
Läs mer...


Pampens historia
Fler gånger än vi kan räkna har personer med makt och tillgång till andra människors pengar avslöjats ha använt det för att berika sig själva. Vi kallar dem…
Statussyndromet : hur vår sociala position påverkar hälsan och livslängden
Statussyndromet : hur vår sociala position påverkar hälsan och livslängden
Beskrivning av Statussyndromet : hur vår sociala position påverkar hälsan och livslängdenGener, livsstil och tillgång till sjukvård är viktiga för hälsan, men andra faktorer spelar många gånger en ännu större roll, nämligen hur vi lever vårt liv i samhället och hur vi har det på arbetet. Michael Marmot undersöker här sambandet mellan status och hälsa statussyndromet och belyser betydelsen av bland annat utbildning, inkomst, föräldrabakgrund och yrke. Utifrån nära tre årtionden av forskning lägger han fram häpnadsväckande bevis för hur subtila skillnader i social position kan leda till viktiga skillnader i hälsa och livslängd, beroende på olika möjligheter att ha kontroll över sitt liv och vara socialt engagerad. Statussyndromet handlar inte om sjukdom för de fattiga och god hälsa för alla andra, utan den handlar om en kontinuerlig variation, en hälsogradient. Redan på 1970-talet började författaren studera de noggrant skiktade brittiska statstjänstemännen i de berömda Whitehallstudierna och fann att sjukdomsfrekvensen ökade ju längre ner man kom på den sociala stegen. Samma företeelse har visat sig finnas runtom i världen, inklusive Sverige. Marmot tar med läsaren på en resa i Europa, till USA och till många fjärran platser när han, varvat med levandegörande exempel och anekdoter, presenterar rikligt med internationell forskning. I boken granskas befolkningar vars hälsa är hårt drabbad, i synnerhet i de tidigare kommunistländerna i Central- och Östeuropa. Här undersöks också befolkningar vars hälsa är anmärkningsvärt god, framför allt den japanska, men också relativt fattiga befolkningar vars goda hälsa tycks strida mot deras brist på pengar, som t.ex. i den indiska delstaten Kerala. Ett av budskapen är att över en viss nivå av resurser är det vad människor har i jämförelse med andra som är avgörande för hälsan. Betydelsen av pengar, relativ position och makt utforskas. Ett slående exempel är att Oscarsvinnande skådespelare lever i genomsnitt fyra år längre än kollegerna som bara nominerats. Stödjande relationer i den privata sfären och graden av tillit och social sammanhållning i samhället är centrala dimensioner för hälsan, men samhällen varierar i hög grad i fråga om hur de uppmuntrar den typ av relationer som kan skydda mot sjukdom. Eftersom människor är olika kommer det alltid att finnas ojämlikheter, men omfattningen av deras effekter på hälsan går att kontrollera, skriver Marmot. Med denna fängslande bok ger han kunskapsunderlag för handling som leder till bättre hälsa för alla och samtidigt minskade skillnader. Boken innehåller ett efterord av Töres Theorell, professor i psykosocial medicin vid Karolinska Institutet och tidigare föreståndare för Institutet för Psykosocial Medicin. Michael Marmot är en forskare i världsklass som skriver djupsinnigt om liv och död med elegansen hos en essäist i världsklass. Denna betydelsefulla nya bok …/ visar hur skadligt det kan vara med ojämlikhet, hierarki och social isolering. Alla som engagerar sig i vårt
Läs mer om Statussyndromet : hur vår sociala position påverkar hälsan och livslängden...
Sök bästa pris på Statussyndromet : hur vår sociala position påverkar hälsan och livslängden hos:
Kategori: Samhälle & Politik
Varumärke: Natur & Kultur Akademisk