Pillerparadoxen : varför lider fler och fler av psykiska problem när medicinerna bara blir bättre och bättre?

Pillerparadoxen : varför lider fler och fler av psykiska problem när medicinerna bara blir bättre och bättre?

I över femtio års tid har psykiatrin och läkemedelsindustrin hävdat att medicinerna mot våra vanligaste psykiska åkommor bara har blivit bättre och bättre. Om detta vore sant, kunde man vänta sig att antalet drabbade skulle ha minskat. Men så har inte skett. Antalet personer med psykiska problem har istället ökat explosionsartat – i takt med att medicineringen har ökat. Det är alltså någonting som inte stämmer med den psykiatriska framgångssagan. I Pillerparadoxen berättar vetenskapsjournalisten Robert Whitaker en helt annan, mer överraskande och mer chockerande historia. Med hjälp av omfattande kartläggning och analys av forskningen på området visar han bland annat att läkemedel som ges mot schizofreni, depression, ångest, bipolär sjukdom och ADHD inte alls har de långsiktigt positiva effekter som ofta hävdas. Tvärtom, visar forskningen, kan långvarig medicinering förvärra befintliga symptom och orsaka nya, samt i värsta fall göra dessa kroniska. OM FÖRFATTAREN Robert Whitaker är författare och journalist. Han har tidigare bland annat utgivit Mad in America, som av Discover Magazine utnämndes till en av 2002 års främsta populärvetenskapliga böcker. Robert Whitaker är även ansvarig utgivare för hemsidan Mad in America, ett i USA inflytelserikt forum för kritisk diskussion om psykiatriska mediciner. FRÅN MOTTAGANDET I USA ’Pillerparadoxen är utan tvekan den mest belysande boken om psykiatrisk behandling som jag någonsin läst, och jag har läst hundratals. När jag tog del av den, och insåg omfattningen av de psykiska besvär som förorsakats av läkemedelsindustrin, drog jag spontant paralleller till Rachel Carsons Tyst vår.’ Bruce E. Levine, Huffington Post ’Pillerparadoxen är ett av de mest alarmerande och betydelsefulla grävande reportagen jag har läst på länge. Kanske någonsin. Whitaker har övertygat mig om att psykiatrin i USA, i samarbete med läkemedelsindustrin, är i full färd med att göra sig skyldig till det största fallet av iatrogenes skadlig medicinsk behandling i historien. Han är den slags vetenskapsjournalist som gör mig stolt över att vara vetenskapsjournalist.’ John Horgan, Scientific American ’En mäktig anklagelseakt mot hur psykiatrin fungerar idag.’ Marcia Angell, New York Review of Books ’… argumenten är oroväckande klarsynta och genomgående underbyggda. Tillsammans bildar de en provokativ men trovärdig tes, som levereras med skönlitterär vitalitet. Whitaker lyckas vara fördömande och samtidigt envist optimistisk i denna fängslande, skrämmande och övertygande bok.’ Druin Burch, New Scientist ’En viktig bok vars tes förtjänar seriös behandling.’ Alex Good, The Record ’Pillerparadoxen kartlägger kontroversiell terräng på ett sätt som påminner om en kriminalroman … Psykiatriska läkemedel har förändrat livet för miljoner. Den här boken undersöker vad som hade hänt utan läkemedlen. Det är ett alternativ värt att begrunda.’ Laura

Läs mer om Pillerparadoxen : varför lider fler och fler av psykiska problem när medicinerna bara blir bättre och bättre?

Pillerparadoxen : varför lider fler och fler av psykiska problem när medicinerna bara blir bättre och bättre?

Samhälle & Politik

Hitta Pillerparadoxen : varför lider fler och fler av psykiska problem när medicinerna bara blir bättre och bättre? även hos:
Rulla till toppen