Zukin Sharon Naken Stad – Autentiska Urbana …

Zukin Sharon Naken Stad – Autentiska Urbana …
Zukin Sharon Naken Stad – Autentiska Urbana …
Beskrivning av Zukin Sharon Naken Stad – Autentiska Urbana …

I New Yorks immigrant- och arbetarklasskvarter lever man fram till 1960-talet ett ?urbant byliv? med en tydlig förankring i de egna traditionerna. Men när nya och mer välbeställda invånare flyttar in och börjar dominera kvarteren förändras ofta miljöns karaktär. Istället för en grönsaksaffär eller ett skomakeri i gathörnet får man kanske ett trendigt lattekaffé där områdets gamla invånare inte nödvändigtvis känner sig särskilt hemmastadda. Den urbana autenticiteten ? och föreställningen om en sådan ? blir samtidigt en fråga om vilken livsstil man väljer och vill visa upp samt ett verktyg för att distansera sig från ? och tränga undan ? människor man inte tycker passar in.

Sharon Zukins Naken stad är en djuplodande men ändå överskådlig studie av de sociala och kulturella processer som har omformat New York under de senaste årtiondena: saneringar omflyttningar gentrifiering ? Liksom Jane Jacobs ? vars sextiotalsklassisker Den amerikanska storstadens liv och förfall hon både bygger vidare på och förhåller sig kritiskt till ? betraktar Zukin stadens verklighet ur ett vardagligt gatuperspektiv utan att för den sakens skull släppa taget om de övergripande och långsiktiga urbana frågorna. Utvecklingen i Harlem East Village och Brooklyn säger mycket om stadslivets omgestaltning också på andra ställen på jorden. Och om vårt behov av urban förnyelse och mänsklig kontinuitet ? på samma gång.

Naken stad bjuder dessutom in New York-resenären till en bra mycket intressantare världsstad än vad guideböckerna gör.

Sharon Zukin är professor i sociologi vid Brooklyn College och City University of New York Graduate Center. Hon har bland annat skrivit böckerna Loft Living (1982) och Landscapes of Power (1993).

Läs mer om Zukin Sharon Naken Stad – Autentiska Urbana …...


Sök bästa pris på Zukin Sharon Naken Stad – Autentiska Urbana … hos: