Wesseling Henk Söndra Och Härska – Uppdelnin…

Wesseling Henk Söndra Och Härska – Uppdelnin…
Wesseling Henk Söndra Och Härska – Uppdelnin…
Beskrivning av Wesseling Henk Söndra Och Härska – Uppdelnin…

En av årets mest välkomna böcker. Ett storverk som höll åtminstone mig fången flera dagar i sträck.
Svenska Dagbladet

Uppdelningen av Afrika är en av de mest spektakulära händelserna i modern historia. För européerna var Afrika en okänd kontinent så sent som 1880 men knappt trettio år senare låg större delen under europeisk kontroll. Jakten på kolonierna gick hand i hand med en exploatering som saknar motstycke i historien och de dramatiska konflikterna var oräkneliga. Stanleys upptäcktsresor i det allra mörkaste Afrika Kongo och general Gordons martyrdöd i Karthoum är bara två exempel på människoöden i jakten på makt och rikedom.

Söndra och härska är den första kompletta översikten över dessa händelser som än idag präglar afrikansk inrikes- och utrikespolitik. Det är en historia om en av de mest dramatiska händelserna i den europeiska expansionens historia. Omfattande historiska frågor som orsakerna bakom den europeiska imperialismen behandlas också.

Författaren Henk Wesseling som är en internationellt namnkunnig expert på området redogör för händelseförloppet analyserar dess verkningar och presenterar sin egen tolkning. Han menar bland annat att det chockerande med uppdelningen kanske inte är vad européerna gjorde utan med vilket lättsinne de genomförde den.

Efter de militära nederlagen mot Tyskland 1870-71 upplevde Frankrike en period av ekonomisk stagnation. Som en lösning på problemen riktade man in sig på en expansiv utrikespolitik och vände sig mot den outforskade afrikanska kontinenten. Det dröjde inte länge förrän Storbritannien Tyskland Portugal Italien och Belgien följde efter och snart var den koloniala kapprustningen i fullgång.

Henk Wesseling är expert på afrikansk historia och professor vid universitetet i Leiden i Holland. Han har även skrivit The European Colonial Empires.

Läs mer om Wesseling Henk Söndra Och Härska – Uppdelnin…...


Sök bästa pris på Wesseling Henk Söndra Och Härska – Uppdelnin… hos: