Waters Sarah Kyssa Sammet

Waters Sarah Kyssa Sammet
Waters Sarah Kyssa Sammet
Beskrivning av Waters Sarah Kyssa Sammet

Vi befinner oss i 1880-talets England. Nancy är en ung ostronflicka som blir handlöst förälskad i en music hall-artist Kitty Butler. Kittys specialitet är att uppträda klädd som man.

Nancy lämnar sin lantliga tillvaro och beslutar sig för att följa med Kitty till London och de stora music hall-teatrarna där. Nancy har en fin sångröst och snart blir hon Kittys partner – både på och utanför scenen. Deras karriär tar ordentlig fart men allt får ett plötsligt slut när Nancy brädas av en rival. Hennes färd ner mot samhällets botten skildras med stark realism. Hon tvingas prostituera sig blir indragen i en sappfisk överklassmiljö och hamnar till slut i radikala politiska kretsar vi befinner oss mitt i kampen för kvinnlig rösträtt där hon på nytt möter kärleken.

Kyssa sammet är en slösande rik skildring i den klassiska pikareskromanens anda berättarstilen minner om Dickens och Thackeray. Vi får följa de många turerna i Nancys levnadsöde och möter samtidigt ett samhälle som är under förvandling. Sarah Waters har förmågan att gestalta en historisk miljö på ett levande och otvunget sätt. Romanen vilar på en gedigen kunskap om den viktorianska eran samtidigt som den engagerat skildrar en kvinnas utveckling och växande insikt om sig själv.

Kyssa sammet är Sarah Waters debutbok. När boken utkom 1998 blev den mycket omtalad inte minst för de oförblommerade sexscenerna och den har nu kultstatus i queer-kretsar.

Översättning Gun Zetterström

Läs mer om Waters Sarah Kyssa Sammet...


Sök bästa pris på Waters Sarah Kyssa Sammet hos: