Voltaire Traktat Om Toleransen Med Anledning…

Voltaire Traktat Om Toleransen Med Anledning…
Voltaire Traktat Om Toleransen Med Anledning…
Beskrivning av Voltaire Traktat Om Toleransen Med Anledning…

En ung man vid namn vid namn Marc-Antoine Calas är deprimerad och går och hänger sig. Men ett rykte gör snart gällande att det i själva verket är hans far som tagit hans liv för att hindra honom från att konvertera till den katolska tron; fadern Jean Calas är ju protestant. Och på denna bergfasta grundval åtalas och döms fadern för mord och avrättas medan sonen hyllas på gatorna som katolsk martyr.

Rättsskandalen ifråga inträffar i Toulouse vintern 1761-­1762 och är utgångspunkt för Voltaires klassiska stridsskrift Traktat om toleransen med anledning av Jean Calas död (utgiven 1763). Voltaire går till att börja med igenom rättsskandalens många absurda inslag – tack vare Voltaire och traktaten får Jean Calas och hans efterlevande så småningom upprättelse – men vidgar snart perspektivet geografiskt och historiskt och låter diskussionen omfatta alla slags förföljelser och övertramp i tros­nitets och enögdhetens namn. Det är en text som har bevarat sin aktualitet i kraft av sitt tema och sitt rörliga och vitala språk – en mycket stark plädering för vidsynthet och samexistens.

Jan Stolpe svarar för den välkomna nyöversättningen och ett informativt förord som sätter in traktaten i dess historiska sammanhang.

Filosofen och författaren Voltaire (François Marie Arouet 1694-1778) var en av upplysningens främsta representanter och upphovsman till en lång rad verk på olika områden. Numera är han mest känd för sin satiriska roman Candide (1759) en uppsluppen drift med filosofen Leibniz tanke att vi lever i den bästa av världar. Voltaires idéer om rättvisa och tolerans – framförda i bland annat Traktat om toleransen – har haft ett mycket stort inflytande.

Läs mer om Voltaire Traktat Om Toleransen Med Anledning…...


Sök bästa pris på Voltaire Traktat Om Toleransen Med Anledning… hos: