Utsi Åhlin Henny Nordkalotten Brinner

Utsi Åhlin Henny Nordkalotten Brinner
Utsi Åhlin Henny Nordkalotten Brinner
Beskrivning av Utsi Åhlin Henny Nordkalotten Brinner

För Nordkalottens invånare innebar det andra världskriget svåra orostider. Vinterkriget och fortsättningskriget genomkämpades på den finska sidan i Norge var man ockuperad av Nazityskland i fem långa år. Över gränserna till Sverige kom flyktingar på strapatsfyllda vägar för att undfly förföljelse krig och död. Till dessa glest befolkade vidder förde andra världskriget människor från hela Europa och från USA.
Om människor och händelser i krigets skugga berättas i Nordkalotten brinner vars noveller bygger på fakta om än de är skönlitterär fiktion. Berättelserna ställer dörren lite på glänt till en tid då krigets skoningslösa vindar ven över Nordkalotten.

Henny Utsi-Åhlin växte upp i den lilla byn Mertajärvi i Karesuando församling med släkt i både Finland och Norge. I bokens arton noveller som utspelar sig under krigsåren berättar hon om dramatiska händelser och livsöden i sin barndoms vidsträckta gränstrakter. Vi möter många färgstarka gestalter. Flyktingen Igor Juhani ? överlevaren och Kejsarinnan Olga som var flyktingarnas beskyddare och välgörare är några av dem.

Henny Utsi Åhlin är textil bildkonstnär har skrivit en barnbok
Lakkasbarnen manus till teaterprojekt kåserier dikter och sångtexter ? allt vid sidan av sitt arbete som lärare.
Henny Utsi Åhlin är sedan många år bosatt i Eksjö. Med Nordkalotten brinner återvänder hon nu till sina hemtrakter i gränslandet i norr.

Läs mer om Utsi Åhlin Henny Nordkalotten Brinner...


Sök bästa pris på Utsi Åhlin Henny Nordkalotten Brinner hos: