Tapper Michael Clint Eastwood

Tapper Michael Clint Eastwood
Tapper Michael Clint Eastwood
Beskrivning av Tapper Michael Clint Eastwood

Ett välskrivet initierat och välkommet porträtt av en legendarisk filmstjärna vars karriär ännu inte är till ända. Bibliotekstjänst

Första svenska biografin om kulturfenomenet Clint Eastwood!

Mannen. Myten. Ikonen. Varumärket. På film i politiken. Älskad och hatad som få. Kallad såväl fascist som politiskt korrekt liberal. Clint Eastwood lämnar ingen oberörd och därför är det hög tid för en bok om honom. I den första svenska biografin skärskådas en av Hollywoods längsta och mest framgångsrika karriärer både framför och bakom kameran. Oavsett om man ser honom som stor konstnär eller som dussinprodukt stjärna eller uppblåst B-skådis är Clint Eastwood ett globalt kulturfenomen att ta på allvar.

Clint Eastwood är en arketypisk amerikansk historia. Hans släkt har anor tillbaka till 1600-talet i USA och under följande sekel tillhörde de pionjärerna som sökte sig västerut. Hans liv är en klassisk framgångssaga från födseln 1930 i ett enkelt hem i Oakland Kali¬fornien till att bli en av Hollywoods mest säljande stjärnor och viktigaste regissörer.

I en mediedominerad tid blev han ett säljande varumärke och hans medvetna marknadsföring av sig själv suddade ut gränsen mellan privatpersonen och hans roller. Likt föregångaren John Wayne och efterföljaren Arnold Schwarzenegger gjorde han sig till ikon först för 1980-talets konservativa vindar senare för den liberala motreaktionen. Inte undra på att såväl hans skådespelarinsatser som regiarbeten väckt ett så starkt intresse.

Ingen som vill förstå amerikansk samtidshistoria kultur och politik kan undgå Clint Eastwood. Den här första svenska biografin går bakom myten och mediebilden för att förstå honom som kulturellt och politiskt fenomen.

OM FÖRFATTAREN

Michael Tapper (f. 1959) är filmkritiker på Sydsvenskan och filmvetare vid Lunds universi-tet. Han är aktuell med boken Snuten i skymningslandet: Svenska polisberättelser i roman och på film 1965-2010 och har skrivit i en rad svenska och utländska tidskrifter och antologier.

Läs mer om Tapper Michael Clint Eastwood...


Sök bästa pris på Tapper Michael Clint Eastwood hos: