Tännsjö Torbjörn Medan Revolutionen Dröjde -…

Tännsjö Torbjörn Medan Revolutionen Dröjde -…
Tännsjö Torbjörn Medan Revolutionen Dröjde -…
Beskrivning av Tännsjö Torbjörn Medan Revolutionen Dröjde -…

Medan revolutionen dröjde skildrar vänstern i Nacka och dess politiska kamp under hundra år – genom storstrejk världskrig partisplittringar kalla krigsår 68-uppsving fram till dagens borgerliga dominans.

Det storslagna visionerna om ett annat samhälle finns där från början liksom det idoga lokala arbetet – för daghem sjukhus och bättre kommunikationer krav som vänstern ställde långt innan de blev populära också bland andra partier. Medan man var upptagen av att införa en socialism – som aldrig ville infinna sig – lyckades man i någon mån med något annat mer begränsat att hjälpa till att lindra de värsta plågorna som en ohämmad kapitalism gav upphov till.

Men det är inte bara vänstern som haft en skev syn på vänstern.

Det gäller också den politiska och polisiära ledningen i Sverige som under lång tid demoniserade övervakade eller förföljde vänsteranhängare.

I arbetet med denna bok har Torbjörn Tännsjö fått tillgång till Säpomaterial som visar att de vardagliga trakasserierna i Nacka var mycket omfattande. Den som hade fel politisk uppfattning kunde bli av med både bostad och jobb. Inget möte var för obetydligt för att undgå spaning från Säpo. Ett slags östtysk situation präglade i detta hänseende Nacka – och förmodligen hela Sverige.

Torbjörn Tännsjö är författare debattör och professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet. Hans senaste bok är Global Democracy: the Case for a World Government (Edinburgh University Press 2008). Torbjörn Tännsjö var med och bildade vänsterns blåsorkester i Nacka 1976.

Läs mer om Tännsjö Torbjörn Medan Revolutionen Dröjde -…...


Sök bästa pris på Tännsjö Torbjörn Medan Revolutionen Dröjde -… hos: