Talvik Liina Lone

Talvik Liina Lone
Talvik Liina Lone
Beskrivning av Talvik Liina Lone

Lone tilldrar sig i en unik miljö i en för dagens barn avlägsen tid. Inte desto mindre handlar boken om det som dominerar många barns liv idag. Boken tar upp det som var aktuellt då – som är lika aktuellt idag; att känna sig övergiven att komma från ett främmande land och att vara udda i den miljö man lever i. Lone älskar och är älskad av både sin mamma och sin morfar. Mitt i kärleken upplever hon ändå ensamhet och övergivenhet. Men hon skapar redskap och växer när hon upplever sin förmåga att hantera alla svårigheter. Egentligen har hon inget dåligt självförtroende hon vet inte ens vad det är hon tycker att hon är bra. Att livet kostar på är rätt naturligt för henne. Man är inte dålig för att man måste anstränga sig. Men man måste komma på ett sätt att klara sig. Det här möter alla barn och ungdomar även idag. Ensamhet utanförskap – hur skaffa redskap för att växa i den miljön?

Det är så mycket av dagens litteratur som tilldrar sig i storstäderna och deras förorter. I den här boken tilldrar sig handlingen inte bara på landet utan mitt ute i skogen. Ändå är problemen de samma. Och de är desamma i en by i Afrika. Det är inte tid och rum som gör människan det är kärleken och vår tro på vår egen och andras inneboende kraft.

Jag växte upp i Funäsdalen tillsammans med min mamma pappa och ett år äldre syster. Mamma lämnade mig aldrig som Lones mamma gjorde. Jag var inte heller ett ensambarn. Däremot trivdes jag med att gå själv göra egna grejor mycket fantasilekar skriva berättelser och dagböcker. Också en del reseskildringar när jag blev lite äldre. Vi reste mycket (pga pappas jobb som konstnär) och bodde långa perioder i Spanien. Jag har alltid trivts med att vara ensam och för mig själv jag var rätt lik Lone . Min syster och jag hade en bra relation och var mycket hänvisade till varandra men vi var ganska olika och inte alltid intresserade av samma saker.

Liinas pappa var den kände estniske konstnären Hermann Talvik. Lone är en fiktiv roman men många händelser och upplevelser är hämtade från hennes barndom och hennes relation till sin pappa. Liina Talvik utkom med sin första bok Kolla killar 1995. Hon är översatt till fem språk. Kanske är hon mest känd för sina böcker om maskrosbarnet Coco i böckerna Djävulens gömställe Kung Corints nyckel och Doften av vanilj.

Läs mer om Talvik Liina Lone...


Sök bästa pris på Talvik Liina Lone hos: