Strömbäck Jan- Ewert Folke Fridell Och Arbete…

Strömbäck Jan- Ewert Folke Fridell Och Arbete…
Strömbäck Jan- Ewert Folke Fridell Och Arbete…
Beskrivning av Strömbäck Jan- Ewert Folke Fridell Och Arbete…

Folke Fridell (19041985) är en av de mest särpräglade arbetarförfattarna i sin generation. Det var Fridell som skrev in figurer som Rivar-Bohm och Hopp-Jerka i litteraturhistorien och samhällsdebatten.

Till skillnad mot flera av sina samtida skrivarkollegor nöjde sig inte Folke Fridell med att gestalta och kritisera kapitalismen och ägarförhållandena. Av boken Maskinbetjänterna Längs arbetslinjen med Folke Fridell framgår hur han gick flera steg längre i sina förklaringar till individens alienation; han fäste uppmärksamheten vid maskinernas intåg ja människans tvång att försörja sig genom arbete överhuvudtaget. Folke Fridell skrev om taylorism och utbrändhet flera decennier innan dessa termer var etablerade i debatten. Estetiskt låg han som realist fascinerande nära modernismens diktare.

Jan-Ewert Strömbäcks personliga författarporträtt kan också läsas som en guide på en resa i dagens arbetsliv som bär skrämmande många rester från det som borde höra till det förgångna. Mycket har förändrats men ännu mer finns kvar att göra innan Fridells vision om ett demokratiskt arbetsliv är förverkligad.

Jan-Ewert Strömbäck är författare frilansjournalist fembarnsfar farfar och Folke Fridell-fantast. Han har ett förflutet som kulturjournalist och arbetsmiljöreporter vid bland annat Sveriges Radio LO-tidningen och Arbetarskydd. Hans titellista upptar femton böcker Maskinbetjänterna Längs arbetslinjen med Folke Fridell blir hans sextonde verk.

Läs mer om Strömbäck Jan- Ewert Folke Fridell Och Arbete…...


Sök bästa pris på Strömbäck Jan- Ewert Folke Fridell Och Arbete… hos: