Sommardal Göran Kinesiska Samtidigheter – Sj…

Sommardal Göran Kinesiska Samtidigheter – Sj…
Sommardal Göran Kinesiska Samtidigheter – Sj…
Beskrivning av Sommardal Göran Kinesiska Samtidigheter – Sj…

Det enorma och traditionstyngda Kina har plötsligt kommit oss väldigt nära. Och detta i kraft inte bara av landets snabbt växande inflytande på västvärlden genom den expanderande ekonomin som inbegriper uppköp av våra heligaste technosymboler som kameratillverkaren Hasselblad och Volvo personvagnar utan också i uppenbarelsen av dess lika plötsliga och därmed skrämmande modernitet.

Vi måste nu lika plötsligt bestämma oss för vad det är vi ser eller något blygsammare: vad det är vi ska titta på och titta efter? Å ena sidan har vi landets enorma expansion å andra sidan ser vi Kinas historiska underskott: brist på demokrati rättssäkerhet mänskliga rättigheter och grundläggande välfärd. I det senare sällskapet kan vi obekymrat behålla de koloniala glasögonen: när ska de bli lika godhetsfulla som vi? Men först när vi lägger ifrån oss den ingrodda kolonialismen utan att ersätta den med kulturrelativism blir vi i stånd att historisera våra jämförelser.

I Kinesiska samtidigheter beskriver Kina-kännaren Göran Sommardal i essäform några avsnitt av den samtida kartan: historien i historieskrivningen världsbildarnas historia personerna i romanerna kulturrevolutionens litteratur och poesins berättelser.

Läs mer om Sommardal Göran Kinesiska Samtidigheter – Sj…...


Sök bästa pris på Sommardal Göran Kinesiska Samtidigheter – Sj… hos: