Solnit Rebecca Män Förklarar Saker För Mig

Solnit Rebecca Män Förklarar Saker För Mig
Solnit Rebecca Män Förklarar Saker För Mig
Beskrivning av Solnit Rebecca Män Förklarar Saker För Mig

Rebecca Solnits essä Män förklarar saker för mig har redan fått något av en feministisk klassikerstatus. Denna vidräkning med självupptagna kulturmän som aldrig vill sluta prata och olika former av subtilt eller inte så värst subtilt kvinnoförtryck publicerades ursprungligen på TomDispatch.com 2008. Essän väckte ett starkt gensvar på nätet och ledde till att uttrycket mansplaining myntades.

I föreliggande bok får essän sällskap av åtta besläktade texter av senare datum. Solnit tar här bland annat upp våldtäktsanklagelserna mot den dåvarande chefen för Internationella valuta­fonden Dominique Strauss-Kahn 2011 och döds­skjutningarna på ett campus i Isla Vista i Kalifornien 2014. Men hon fördjupar sig också i bildkonst (Ana Teresa Fernández) och litteratur (Virginia Woolf).

Det finns skriver Solnit ett kontinuum som går från smärre olägenheter i samhället till nedtystande och dödligt våld. Vi skulle förstå våldet mot kvinnor bättre om vi hade mer av en helhetssyn på maktmissbruket i samhället och tydligare kunde urskilja det mönster som förenar kvinnoförakt trakasserier näthat våldtäkter och mord.Solnits vill bidra till en sådan helhetssyn. Och gjuta mod i alla (kvinnor och män) som tror på och kämpar för en förändring till det bättre.

Daidalos har av Solnit tidigare publicerat Gå vilse. En fälthandbok (2012) och Det avlägset nära (2014) associativa och vindlande och bitvis poetiska texter där platser och berättelser står i fokus.

Män talar kvinnor förväntas lyssna. Rebecca Solnit visar kristallklart upp det maktspel som pågår skriver Hanna Jedvik som läst en feministisk klassiker /Göteborg-Posten

Läs mer om Solnit Rebecca Män Förklarar Saker För Mig...


Sök bästa pris på Solnit Rebecca Män Förklarar Saker För Mig hos: