Smedberg Marco Vietnamkrigen 1880-1980

Smedberg Marco Vietnamkrigen 1880-1980
Smedberg Marco Vietnamkrigen 1880-1980
Beskrivning av Smedberg Marco Vietnamkrigen 1880-1980

Det har gått nära 30 år sedan krigen i Vietnam tog slut 1979. Marco Smedbergs Vietnamkrigen är den första moderna politiskt neutrala bok på svenska som förklarar Vietnamkrigens bakgrund och olika händelser.

Kriget som egentligen inte var ett utan flera startade som ett kolonialkrig på 1880-talet då Frankrike erövrade Vietnam Kambodja och Laos och skapade Franska Indokina. Efter en japansk ockupation under andra världskriget bröt Indokinakriget ut 1946. Kriget tog slut 1954 då vietnamesiska styrkor besegrat fransmännen. Vietnam delades i ett kommunistiskt Nord och ett USA-stött Syd. USA starkt påverkat av det kalla kriget drogs successivt in i Vietnamkonflikten. 1965 rådde öppet krig.

I Vietnamkrigen förklarar Marco Smedberg den komplicerade historien ur ett militärt och säkerhetspolitiskt perspektiv. Grundat på ett omfattande källmaterial ger han svar på vad som hände och varför. Historien breddas med ögonvittnesskildringar från båda sidor. Smedberg visar också hur krigen i Vietnam har tydliga kopplingar till dagens konflikter: I såväl Afghanistan som Irak och Mellanöstern har högteknologiska militära styrkor haft svårt att hantera motståndare som använder sig av gerillataktik.

Sagt om boken:

»En perfekt bok för dem som vill lära sig lite mer om den konflikt som så länge präglat vår värld.»
Dagbladet

»det är omöjligt att lägga boken ifrån sig.» Dick Harrison Svenska Dagbladet

Om författaren:

Marco Smedberg är militärhistoriker överstelöjtnant i reserven och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han är expert på militär ledning och har tidigare skrivit flera militärhistoriska böcker.

Läs mer om Smedberg Marco Vietnamkrigen 1880-1980...


Sök bästa pris på Smedberg Marco Vietnamkrigen 1880-1980 hos: