Skinn garvning och beredning med traditionella metoder

Skinn garvning och beredning med traditionella metoder

Hudar och skinn har garvats i många kulturer i tusentals år. När den hantverksmässiga garvningen övergick till att bli en industriell process, försvann mycket av kunskaperna om traditionella garvningsmetoder med naturliga ingridienser. Författaren Lotta Rahme har under många år arbetat med och dokumenterat de traditionella teknikerna. Hennes garveri och ateljé finns i Sigtuna. I mer än 30 år har hon arbetat med och studerat garvning, hållit föreläsningar samt lett många kurser runt om i Norden. Mycket av sina kunskaper har hon inhämtat direkt från inuiter, indianer, samer och ainukvinnor. Traditionellt garvat läder är ett fantastiskt material. Det är motståndskraftigt mot röta när det är blött, men behåller sin styrka, smidighet och böjlighet, i torrt tillstånd. Förutom beskrivningar av garvningsmetodernas historia och kemi, finns recept på hur du själv kan garva dina hudar med bark, rapsolja, tran och alun samt vilka metoder som lämpar sig bäst till hudar från olika djur, alltfrån get till struts och älg.Lotta Rahme har även skrivit en bok om garvning av fiskskinn.

Läs mer om Skinn garvning och beredning med traditionella metoder

Skinn garvning och beredning med traditionella metoder

Sport & Fritid

Hitta Skinn garvning och beredning med traditionella metoder även hos:




Rulla till toppen