Sapphire Precious

Sapphire Precious
Sapphire Precious
Beskrivning av Sapphire Precious

Precious Jones en 16-årig analfabet har hela sitt liv varit osynlig. Osynlig för pappan som våldtar henne mamman som slår henne och myndigheterna som bara ser henne som en i raden av Harlems alla förlorade själar. Men när Precious gravid med sitt andra barn med sin far möter en beslutsam och radikal lärare påbörjar hon en resa av utbildning och upplysning. Och Precious lär sig inte bara att skriva om sitt liv utan gör det även till hennes eget för första gången.

Boken är översatt till svenska av Svenska Dagbladets New York-korrespondent författaren Martin Gelin som med sina kunskaper i amerikansk ghettokultur har förmågan att bevara den säregna känslan i språket. Den första utgåvan (storpocket) är dessutom tvåspråkig – även den engelska originaltexten finns med för att ge den fulla känslan av Sapphires synnerligen originella berättande.

Sapphire föddes som Ramona Lofton i Fort Ord Kalifornien 1950. Hon är aktiv som författare och performance poet. Innan författandet tog fart jobbade hon bland annat som exotisk dansare performance artist socialarbetare och språklärare. Debutromanen Push blev kraftigt hyllad men väckte även viss kontrovers på grund av sin grafiska beskrivning av en ung kvinnas uppväxt med incest och misshandel. Push är hennes enda roman till dags dato men hon har gett ut ett antal poesisamlingar där American Dreams från 1994 är den mest kända.

Läs mer om Sapphire Precious...


Sök bästa pris på Sapphire Precious hos: