Sacco Joe Gaza – Fotnoter Till Ett Krig

Sacco Joe Gaza – Fotnoter Till Ett Krig
Sacco Joe Gaza – Fotnoter Till Ett Krig
Beskrivning av Sacco Joe Gaza – Fotnoter Till Ett Krig

I Rafah en stad på Gazaremsans sydspets har hela kvarter jämnats med marken av bulldozers och horder av arbetslösa driver omkring på de skräpiga gatorna. Rafah är och har alltid varit en brännpunkt i världens mest förbittrade konflikt.
I november 1956 dödades här och i grannstaden Khan Younis 386 civila av israelisk militär i vad som fortfarande är historiens värsta massaker på palestinsk jord. Journalisten och serietecknaren Joe Sacco stöter på den idag helt bortglömda händelsen i en fotnot till en FN-rapport och blir besatt av att ta reda på vad som faktiskt hände de där höstdagarna under Suezkrisen. Han reser till Rafah för att intervjua de överlevande – pensionerade israeliska soldater de mördades änkor och skolbarn som nu är i övre medelåldern minns de fruktansvärda händelserna och hjälper oss att nästan nästan nå fram till tragedins själva essens.
Gaza – fotnoter till ett krig är ett storverk både som journalistik och som tecknad serie. Joe Sacco skildrar vardagen i det moderna Gaza och områdets mörka historia med vrede och eftertanke och läsaren ges nya möjligheter att förstå den halvsekellånga konflikten.
Joe Sacco född på Malta 1960 startade trenden med journalistik i serieform med böckerna Palestine som belönades med American Book Award och Eisnerprisbelönade Safe Area Gorazde. Saccos böcker har översatts till 15 språk och hans serie-reportage publiceras i bland annat Time The Guardian och New York Times Magazine.
»Metodiskt borrar sig så Sacco ned mot själva smärtpunkten i den palestinska erfarenheten. Det är omöjligt att lägga ifrån sig.
Andreas Malm DN

Läs mer om Sacco Joe Gaza – Fotnoter Till Ett Krig...


Sök bästa pris på Sacco Joe Gaza – Fotnoter Till Ett Krig hos: