Rydberg Viktor Romerska Kejsare I Marmor

Rydberg Viktor Romerska Kejsare I Marmor
Rydberg Viktor Romerska Kejsare I Marmor
Beskrivning av Rydberg Viktor Romerska Kejsare I Marmor

Viktor Rydberg är främst bekant för sina dikter och romaner men var även mycket framstående inom andra områden däribland kulturhistoria. År 1874 kom den Romresa till stånd som han drömt om alltsedan 1850-talet. Besöket inspirerade honom till Romerska kejsare i marmor.

De romerska kejsarna har sällan beskrivits så insiktsfullt som här. I texterna demonstrerar Rydberg sin inlevelse i antikens tankevärld och sin förmåga att göra den levande för moderna människor samtidigt som han åstadkommer psykologiska studier som fascinerar med sin originalitet och fördomsfria människouppfattning. Hans stora kunnande om antiken skarpa psykologiska blick och filosofiska begåvning förenas och når läsaren i en klar rik och vacker prosa; troligen oöverträffad inom den svenska historieskrivningen.

Skildringen av Nero är betraktad som bokens mästerstycke men även de andra kejsarbilderna förtjänar mer än väl att läsas. Här ingår porträtt av Julius Caesar Augustus Tiberius Caligula Claudius Nero Hadrianus (och Antinous) samt Marcus Aurelius.

Boken är för första gången försedd med fotografier på de skulpturer som inspirerade Rydberg regentlängder fotnoter och efterord. Texten har bearbetats varsamt för den nutida läsaren.

Står jag inte i skuld därför att jag har fått leva i en tid då mitt eget lands diktning har stått i högsta blomstring därför att jag har fått se Rydbergs marmorkejsare…?
– Selma Lagerlöf tacktalet vid Nobelbanketten

… den härligaste historiska teckning som blivit skriven på svenskt språk. [.] Rydberg skriver ett språk som sällan om någonsin blivit skrivet.
– Hans Forsell Svensk Tidskrift

Läs mer om Rydberg Viktor Romerska Kejsare I Marmor...


Sök bästa pris på Rydberg Viktor Romerska Kejsare I Marmor hos: