Runeborg Björn Dag

Runeborg Björn Dag
Runeborg Björn Dag
Beskrivning av Runeborg Björn Dag

Björn Runeborgs roman Dag börjar stillsamt med en ung Dag Hammarskjöld som promenerar hand i hand med sin mor i hemstaden Uppsala. Året är 1923 och den några år yngre skolkamraten Miranda betraktar intresserat det förbipasserande paret. I sin almanacka markerar hon datumet med ett ödesdigert D. Med tiden övergår den ungdomliga förälskelsen till en mystisk passion ja det liknar mer ett slags sjukdom. Det verkar dessutom som om fler människor i Uppsala drabbats av samma magiska besatthet. Ja i det sug som Runeborg skapar känns det plötsligt rimligt att varje svensk skulle kunna hemfalla i samma klaustrofobiska dyrkan.
Dag är romanen i vilken det svenska nationalhelgonet Dag Hammarskjöld blir föremål för intensiva  för att inte säga extrema förälskelser. För boken tilldelades Björn Runeborg Sveriges Radios romanpris 2008.

»Likt ett strängt komponerat musikstycke bygger Runeborg upp sin mäktiga roman… Dag Hammarskjöld blir livets alfa och omega. Bortom honom finns intet… Håll med om att det är en helt bisarr romanintrig!
GABRIELLA HÅKANSSON DN

BJÖRN RUNEBORG föddes i Visby 1937. Han debuterade 1962 med romanen Utflykten. Den helt nyskrivna romanen Dödas kärlek utkommer på Modernista i augusti 2011.

Läs mer om Runeborg Björn Dag...


Sök bästa pris på Runeborg Björn Dag hos: