

Kritik
'stilhöjden och det knivskarpa teatertänkandet alltid en ren fröjd att ta del av. /.../ han har en oöverträffad förmåga att också i det hopplöst begränsade recensionsformatet förmedla ett…
Läs mer...


En etta på Nybroplan : om livet i Dramatens skådespelarloger
Om livet i Dramatens skådespelarloger Under mer än ett sekel har det vita Thaliatemplet vid Nybroplan varit en knutpunkt för Stockholms teaterälskare. På Dramatens scener har de kunnat…
Läs mer...


Att undervisa i teater
I den här boken behandlas konstarten teater som undervisningsämne och verksamhetsområde. Det handlar om arbete både med improvisation och dramatisk text och med teaterns olika uttrycksformer som skådespeleri…
Läs mer...


Vill du åka skidor nerför sopberget: en musikal om miljön. Noter & Manus
Miljöfrågorna är alltid aktuella och här är en musikal med 10 sånger på det temat. Materialet riktar sig kanske mest till skolornas låg- och mellanstadium men även barnkörer…
Läs mer...


Buskis : folkligt och underhållande
Buskis har varit en självklar del av svensk underhållning i snart 70 år. I "Buskis - Folkligt och underhållande" beskriver Mikael Strömberg hur buskisen lyckats bibehålla sin popularitet…
Läs mer...


Möten med Keve Hjelm
Skådespelaren och regissören Keve Hjelm (1922-2014) var något av ett kraftcentrum inom svensk teater. I denna personliga minnesbok tecknar litteraturvetaren Ola Holmgren sitt vänporträtt av den nyskapande scenkonstnären.…
Läs mer...


Peter Brook
Den svenska teaterkritikern Theresa Benér ger ut den mest omfattande svenska studien hittills av den nutida scenkonstens mest banbrytande och hyllade konstnär Peter Brook. Brittiske Peter Brook född…
Läs mer...


Thalias hus : på spaning efter den svenska teaterns själ
»En intressant och engagerande reportagebok om svensk teater där både teaterhistoria och anekdoter får ta plats ... Generöst med fotografier i färg och svartvitt bidrar tillen välproducerad och…
Läs mer...


Alla tiders Uppsalaspex
Studentspexet är en livskraftig del av svensk underhållningskultur och har sitt ursprung i 1830-talets Uppsala. Det här är den första samlade framställningen av Uppsalaspexets historia. Här skildras spexets…
Läs mer...


Så här kan man skriva dramatik
Tord: Jag vill inte berätta nån jäkla historia ..min story ska handla om livet och kärleken och hur jobbigt det kan va' med relationer ...och politiken och samhället…
Läs mer...


Varför ska man spela de här gamla pjäserna? : Romateaterns Shakespearesymposium 2019
Romateatern på Gotland har i tre decennier sedan starten 1989 spelat William Shakespeares pjäser för en bred publik i den natursköna klosterruinen i Roma känd som en av…
Läs mer...


Girling together: A dialogue : ett samverkansprojekt mellan scenkonstnärer och flickforskare om flickan i kulturen
Flicktematiken och dess potential utelämnas ofta inom både scenkonsten och feministiskt tänkande. I den här boken får du resultatet av ett explorativt och tvärsektionelltfeministiskt kunskapssökande om flickan i kulturen. Projektet Girling together…
Läs mer...


Till skådespelaren
Världsklassiker nu första gången på svenska. En måstebok för skådespelare teater- och filmintresserade.Till skådespelaren (urspr. To the Actor) är en klassiker som i första hand riktar sig till…
Läs mer...


Atalante : Mitt i livet
Trettio år med dans / musik / konst Scenen Atalante i Göteborg öppnade 1987 och är sedan dess ett oberoende nav för samtida dans musik och konst. …
Läs mer...


Per-Axel Branner : hans teater hans filmer
Måste man vara demonregissör för att bli ihågkommen?En regissör och teaterchef som drevs av humanism lyhördhet som lyfte fram unga skådespelare som regisserade en rad uppmärksammade föreställningar på…
Läs mer...


Berättelsen om mitt liv i rörelse : erfarenheter av lärande vid Teaterhögskolan
Under drygt 40 år har Barbara Wilczek Ekholm undervisat skådespelarstudenter i rörelse och dans. Många av de skådespelare vi ser på scen film och tv har haft henne…
Läs mer...


Vad ska vi med teater?
Teatern visar idag en fortsatt och ihållande nonchalans mot publiken. Teatern gör föreställningar åt sig själv den struntar i den publik som kommer den struntar i om den…
Läs mer...


Shakespeares Shylock och antisemitismen
Var Shakespeare antisemit? Eller är hans judiska Shylock snarare ett tecken på det diskursiva klimatet som rådde i England under 1500-talet? Rymmer Köpmannen i Venedig antisemitisk propaganda och…
Läs mer...


Buster Keaton och materian – eller Vikten av att lätta
'Buster Keaton och materian – eller Vikten av att lätta” är en frihetlig mix av essäistisk hyllning biografi light och genomlysning av Keatons arbetsmetod med ett poetiskt anslag.…
Läs mer...


Marionetteatern : på väg sedan 60 år / Marionetteatern : 60 years and more
Marionetteatern i Stockholm är en välkänd etablerad teater med starka traditioner som oavbrutet söker nya vägar och presenterar innovativa konstnärligt utforskande uppsättningar. Denna bok handlar om teaterns 60-åriga…
Läs mer...


Till rum blir tiden här: Lars-Åke Thessman
Scenografi är ingen suverän konstart. Dess betydelse och gestaltningsförmåga uppstår i mötet med skådespelarna på scenen och dessförinnan i samarbetet med regissörer och övriga konstnärer. Däri ligger dess…
Läs mer...


Fart och fläkt och lagom fräckt : nyårsrevyer i Karlstad
Nyårsrevyerna i Karlstad har anor sedan början av 1940-talet har publiken vallfärdat för den vassa och glada underhållningen. I mer än fyra decennier var Alvar Anils revy en…
Läs mer...


Les Sacres: En socio-kulturell analys av tio versioner av ett våroffer
De olika versionerna har förutom den första från 1913 och den rekonstruerade versionen antingen en eller flera gånger satts upp på svenska scener. Tre av de versioner som…
Läs mer...


Konsten att gå : Övningar i uppmärksamt gående
Det sägs att vi befinner oss i ett nytt paradigm av mobilitet där rörelse spelar en central roll för hur världen framträder och organiseras. Påtagligt är det ständigt…
Läs mer...


Södran : en folkets teater där revyerna höll hus
Södra teatern kom till i en gyllene tid av stort teaterintresse men publikunderlaget i staden passade bättre för den repertoar med revyer och komedier som den legendariske ”DubbelOlle”…
Läs mer...


Är de här för att stanna nu? : teaterarvets akilleshäl
Det finns något skevt i vårt teaterarv. Det ser ut som att det i historien endast har funnits män som skrivit bra dramatik. Samtidigt som det för 100…
Läs mer...


Körkortsfrågor på Kurdiska del 4
Våra teoriprov består av frågor som uppdateras konstant så att du får bästa möjliga kvalité och alla de senaste frågorna från 2019.Varför är det viktigt med de senaste…
Läs mer...


Drama- och föreställningsanalys
Den här boken handlar både om drama- och föreställningsanalys. Dramagenren är sedan länge ingående beskriven och utforskad, medan föreställningsanalysen är mindre vanlig. Det nedtecknade dramat har länge betraktats…
Läs mer...


Uppfostran, underhållning, uppror : en västerländsk teaterhistoria
Den västerländska teatern föddes i antikens Grekland. Då var den en stor medborgerlig fest och man anordnade dramatävlingar till guden Dionysos ära. Sedan dess har teatern förändrats på…
Läs mer...


Drama : ledarskap som spelar roll
Vad händer med ledarrollen när man arbetar med en teaterföreställning? Hur kan man undvika att gå hem från jobbet med hjärnan ockuperad av deltagarnas problem? Är det rimligt…
Rastlös sökare och troende tvivlare : existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman
Rastlös sökare och troende tvivlare : existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman
Beskrivning av Rastlös sökare och troende tvivlare : existentiella frågor i filmer av Ingmar BergmanBoken vänder sig till alla som fascineras av Ingmar Bergmans filmkonst och fungerar också som en introduktion till hans liv och verk. Det är livsfrågorna som står i centrum i Rastlös sökare och troende tvivlare – Existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman. Caroline Krook belyser Ingmar Bergmans personliga frågor som Varför är Gud så tyst? Hur kan Gud tillåta? Vem är jag egentligen? men också livet, lusten och musiken genom att guida läsaren genom filmer som t.ex. Det sjunde inseglet, Nattvardsgästerna, Tystnaden, Persona och Fanny och Alexander. En annan gigant som påverkade Ingmar Bergmans liv och konstnärskap var författaren August Strindberg. Därför finns det också ett kapitel om Bergmans och Strindbergs livsvägar från barnåren och ungdomsåren till död och begravning. Biskop Caroline Krook har hela sitt liv varit intresserad av olika konstnärliga uttrycksmedel och hon menar att livsfrågorna mycket ofta blir tydligare i konsten – i vid mening – än i förkunnelsen. Leken, konsten och liturgin är uttrycksformer som ligger varandra mycket nära, menar hon. Bland de filmer som Caroline Krook diskuterar i boken finns: Fanny och Alexander Smultronstället Vargtimmen Persona Jungfrukällan Tystnaden Nattvardsgästerna Såsom i en spegel Viskningar och rop Det sjunde inseglet ’Som en sammanfattning av och en väg in i denna unika filmvärld är boken briljant: informativ och underhållande på samma gång. Den är försedd med svartvita väl valda filmbilder.’ Ingvar Engvén, BTJ-häftet nr 3, 2018 ’Caroline Krook har skrivit en bok som på ett pedagogiskt och lättfattligt sätt tar läsaren igenom den religiösa problematik som gestaltas i Bergmans filmer. Det är en bra introduktion för den som ännu inte stiftat bekantskap med Bergmans värld och som vill ha material för vidare diskussion.’ John Sjögren, Svenska Dagbladet 24/11 2017
Läs mer om Rastlös sökare och troende tvivlare : existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman...
Sök bästa pris på Rastlös sökare och troende tvivlare : existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman hos:
Kategori: Teater & Dans
Varumärke: Verbum förlag AB