Procházková Petra Aluminiumdrottningen – Sex…

Procházková Petra Aluminiumdrottningen – Sex…
Procházková Petra Aluminiumdrottningen – Sex…
Beskrivning av Procházková Petra Aluminiumdrottningen – Sex…

Varje dag ger sig Elza ut i den krigshärjade staden för att leta aluminiumskrot bland ruinerna. På så vis försöker hon tjäna lite pengar för att försörja sig själv sin man och sina fyra barn.

Krigsreportern Petra Procházková har intervjuat Elza och ytterligare fem tjetjenska och ryska kvinnor i Tjetjeniens huvudstad Groznyj. Hur överlever man utan elektricitet och rinnande vatten i en ruinstad där försupna soldater och en hämndlysten gerilla dikterar villkoren? Hur förändras vanliga människors liv när en väpnad konflikt slår sönder samhället och vardagen? Och vilka är de krigsoffren som så sällan syns i nyhetsrapporteringen från oroshärdarna i Kaukasus eller Libanon och Irak?

Här i den prisbelönta boken Aluminiumdrottningen kommer de till tals och ger en skrämmande inblick i krigets vansinne.

Så här beskriver författaren sitt första möte med Elza »aluminiumdrottningen :

»Jag mötte henne på Moskvagatan. Hon gick snabbt eller så snabbt som hennes trasiga gummistövlar tillät. Två smutsiga barn släpade sig fram efter henne och drog på en vagn med tre och ett halvt hjul full av gammal metall. Elza letade efter skrot bland ruinerna och mejslade ut all aluminium hon kunde hitta. Händerna och tänderna såg ut som hos en gammal gumma men ögonen och ansiktet avslöjade att hon måste vara under trettio ? och det var hon.

Boken innehåller även ett 20-tal fotografier av den tjeckiska fotografen Iva Zímová.

Läs mer om Procházková Petra Aluminiumdrottningen – Sex…...


Sök bästa pris på Procházková Petra Aluminiumdrottningen – Sex… hos: