Petersson Tom Fadern Sonen Och Det Heliga F…

Petersson Tom Fadern Sonen Och Det Heliga F…
Petersson Tom Fadern Sonen Och Det Heliga F…
Beskrivning av Petersson Tom Fadern Sonen Och Det Heliga F…

När gamla svenska industriföretag som Saab och
Volvo går i graven eller säljs till utlandet finns det anledning att fundera på vad det är som gör att vissa storföretag och familjedynastier överlever och utvecklas medan andra går i graven.
Facit är ett av svensk industrihistorias mest välkända
företag. Från början av 1920-talet till början av 1970-talet utvecklades företaget från en småskalig träindustri till en av världens största tillverkare av kontorsmaskiner. Det var Elof Ericsson och sedan sonen Gunnar Ericsson som ledde Åtvidabergs Industriers omvandling från krisföretag till en stor exportframgång där den svenska kontorsmaskinindustrin samlades i koncernen Facit AB. Lika mycket förknippas Facit med den djupa ekonomiska kris som företaget hamnade i på 1970-talet. Företagsledningen anklagades för att helt ha missat elektronikens snabba framsteg som i ett slag gjorde de gamla elektromekaniska maskinerna hopplöst föråldrade.

Denna bok baserar sig till stor del på den omfattande
VD-korrespondens som bevarats i företagets historiska
arkiv. Brevmaterialet har gjort det möjligt att få en inblick i Elof och Gunnar Ericssons resonemang och vad som låg till grund för deras agerande och beslut. De personliga nätverkens betydelse för företagets utveckling var mycket stor och både Elof och Gunnar Ericsson var inte bara företagsledare utan också politiker och idrottsledare på högsta nivå.

Tom Petersson är docent i ekonomisk historia vid Uppsala
universitet och forskare vid Uppsala Centre for Business History.

Läs mer om Petersson Tom Fadern Sonen Och Det Heliga F…...


Sök bästa pris på Petersson Tom Fadern Sonen Och Det Heliga F… hos: