Pedersson Svante En Klassresa I Demokratins …

Pedersson Svante En Klassresa I Demokratins …
Pedersson Svante En Klassresa I Demokratins …
Beskrivning av Pedersson Svante En Klassresa I Demokratins …

En klassresa i demokratins tjänst är en självbiografisk skildring av ett långt liv i verksamhet av skilda slag men inte minst i arbete inom folkrörelser med utbildning bildningsarbete fackligt arbete och politiskt arbete på olika nivåer i samhället – från den lokala nivån upp till arbete i regeringskansliet.
Svante Pedersson har tidigare utgivit böcker i skilda ämnen med anknytning till hans omfattande verksamhet inom olika områden.

I denna spännande livsberättelse får vi följa författarens liv från ung arbetargrabb i Norrbottens inland till aktiv samhällsengagerad pensionär. Som 6-åring fick han ensam ta hand om sina yngre bröder då mamman låg på sjukhus och pappan jobbade på annat håll. Efter sexårig folkskola var det arbete som gällde för att hjälpa familjen till en dräglig tillvaro. Redan i unga år blev Svante politiskt intresserad. Som 17-åring blev han ordförande i den kommunistiska ungdoms­klubben i Porjus. Engagemanget i den kommunistiska rörelsen medförde att han senare blev anklagad för att vara rysk spion. I början av 1940 började Svante sin karriär inom SJ. Vi får en detaljerad beskrivning av hur arbetet gick till på den tiden utefter järnvägslinjerna i Norrbotten och Västerbotten. Vi får också en påminnelse om hur Sverige indirekt gav den tyska krigsmakten sitt stöd genom att upplåta järnvägen för tyska transporter. Under tiden vid SJ påbörjade han också på allvar sin fackliga och politiska bana. När han 1958 blev föreståndare för LO-skolan i Brunnsvik var det ett stort steg på hans och familjens klassresa. Nu kunde han med full kraft ägna sig åt arbetet i demokratins tjänst. Efter Brunnsvik hade han flera anställningar som innebar stort samhällsengagemang. Minnesvärd är berättelsen om hur han som organisationschef inom Transport medverkade i det svåra uppdraget att avsätta den kontroversielle ordföranden Hans Ericson. Parallellt med beskrivningen av Svantes yrkeskarriär och fackliga och politiska engagemang får vi också följa familjelivet och hans varierande fritidsaktiviteter under åren.

Läs mer om Pedersson Svante En Klassresa I Demokratins …...


Sök bästa pris på Pedersson Svante En Klassresa I Demokratins … hos: