Nyström Hans Där Vindelfjällen Tar Vid

Nyström Hans Där Vindelfjällen Tar Vid
Nyström Hans Där Vindelfjällen Tar Vid
Beskrivning av Nyström Hans Där Vindelfjällen Tar Vid

Där vindelfjällen tar vid är en lovsång till naturen till växtligheten och dess bevingade och fyrbenta invånare. Utgångspunkten ligger i Vindelfjällen.

Luften är sval nästan doftlös och frisk att andas av fukten som stiger ur det vattendränkta deltalandet. Därute rör sig tärnorna gungar fram på lätta vingar vilar på ladornas tak. På avstånd hör jag en gluttsnäppas malande spel. Sjön speglar himlen i silvriga stråk mörknar i de höga strändernas skugga. Och runtomkring reser fjällen sina kala hjässor tyst vakande väsen över dalen över den sovande byn.

Så formulerar Hans Nyström sin upplevelse när han som vanligt på försommaren återkommer till fjällbyn han under så många somrar vistats i. Där vindelfjällen tar vid är en skildring som mästerligt väver samman historia och natur kultur och samhälle. Läsaren stiger in i landskapet och möter ett myller av liv. Man beskådar jaktfalkens spetsiga vingslag förvånas över horder av lämlar och idoga sorkar träffar på fjällkor och renar. Fågelvåren går över i kort sommar vattnet forsar och porlar. Både i bild och text tas man med ut i skog och myr längs den vindlande Vindelälven mot Norge och upp på kalfjället.

Hans Nyström är historiker fil. dr lärare och läromedelsförfattare bosatt utanför Göteborg.

Läs mer om Nyström Hans Där Vindelfjällen Tar Vid...


Sök bästa pris på Nyström Hans Där Vindelfjällen Tar Vid hos: