Nilsson Börge Ensam. Alldeles Ensam – 98 Min…

Nilsson Börge Ensam. Alldeles Ensam – 98 Min…
Nilsson Börge Ensam. Alldeles Ensam – 98 Min…
Beskrivning av Nilsson Börge Ensam. Alldeles Ensam – 98 Min…

Hon avrättades med fyra skott på nära håll i hissen till sitt eget hem i Moskva. Kvar i trappuppgången låg tomhylsorna en Makarov-pistol med ljuddämpare och Anna Politkovskajas kropp.
När skotten föll hade det gått två år sedan frilansjournalisten Börge Nilsson satt vid hennes skrivbord och hörde henne berätta om risken att dödas för att hon gjorde sitt jobb.
Nu publiceras hela den 98 minuter långa intervjun. Den handlar om förgiftningen som hon precis hade överlevt om ryska militärers övergrepp i Tjetjenien om varför hon tyckte så illa om president Putin på vars födelsedag hon sedan mördades och varför hon var tvungen att fortsätta rapportera fast hon visste att det var farligt.
I ett antal reportage kompletteras bilden av Anna Politkovskaja. Vi får följa hur hon hotades till livet som fånge hos militären. Hur hon lyckades få en rysk krigsförbrytare dömd och sedan tvingades fly landet. Hur hon flög över halva jordklotet för att förhandla med terrorister på en ockuperad teater. Hur hon föddes i skuggan av FN-högkvarteret i New York och varför hon var nära vän med en före detta KGB-spion. Men även hur hon längtade efter barnbarnet som hon aldrig fick se och vad hon och poeten Marina Tsvetajeva hade gemensamt.
Boken berättar också vad som hänt efter mordet. Vi får höra hur dagens unga journaliststudenter beskyller henne för lögner och överdrifter trots att censuren hårdnar och mördandet fortsätter. Flera av hennes nära vänner och medarbetare har efter hennes död fått sluta sina liv med ett skott i huvudet.

Börge Nilsson är frilansjournalist och fotograf med Östeuropa som specialområde. När boken skrivs har han gjort närmare fyrtio reportageresor i det forna östblocket för nordisk bransch- fack- och fackförbundspress.

Läs mer om Nilsson Börge Ensam. Alldeles Ensam – 98 Min…...


Sök bästa pris på Nilsson Börge Ensam. Alldeles Ensam – 98 Min… hos: