Murray Les Dikter Från Den Efterblivna Lands…

Murray Les Dikter Från Den Efterblivna Lands…
Murray Les Dikter Från Den Efterblivna Lands…
Beskrivning av Murray Les Dikter Från Den Efterblivna Lands…

Inhägnaderna rakar sig mörkt

med löddrig rök som väller ut

från rödsvarta sår och hänger kvar.Det sker när torkan gör allt

vitt. Spel på grusplan.

Rykande stockar är för det mesta boskapInverterade stubbiga. Trädstammar blir brännugnar.

Mörbultad avtorkad handpumpad

ramlar även denna dag sakta omkull.I skymningen driver en familj sina får

genom det gula

i aboriginernas fana.Den australienske författaren Les Murray är en av vår tids mest uppmärksammade poeter och har översatts till många språk. Han nämns ofta och allt mer högljutt i Nobelprissammanhang och nu utkommer den första kompletta diktsamlingen av honom på svenska Sensommareldar (Subhuman Redneck Poems).

Les Murray är född 1938 på en bondgård i New South Wales i sydöstra Australien. Murrays poesi präglas starkt av denna lantliga uppväxt och den kontrast den kom att utgöra mot tillvaron som universitetsanställd och statstjänsteman i storstaden Sydney.

Han debuterade 1965 och har fram till nu publicerat ett dussintal diktsamlingar två versromaner ett halvdussin essäsamlingar och flera antologier. Hans flerfaldigt prisbelönta verk introducerar liksom Derek Walcotts en ny poetisk värld för oss exotisk och spännande till sin natur djupt mänsklig vad gäller de personer som rör sig genom det torra dammiga landskapet och de historier som dikterna berättar om dem.

Sensommareldar (Subhuman Redneck Poems) gavs ut 1996 efter fyra års skrivuppehåll. Det är ett av hans mest personliga och centrala verk Här får dikten bearbeta minnen från en utsatt barndom och förlösa honom ur ett tillstånd av depression.


Läs mer om Murray Les Dikter Från Den Efterblivna Lands…...


Sök bästa pris på Murray Les Dikter Från Den Efterblivna Lands… hos: