Mishima Yukio Den Gyllene Paviljongens Tempel

Mishima Yukio Den Gyllene Paviljongens Tempel
Mishima Yukio Den Gyllene Paviljongens Tempel
Beskrivning av Mishima Yukio Den Gyllene Paviljongens Tempel

1950 förstördes det berömda zen-templet Kinkakuji i Kyoto i en våldsam mordbrand. Denna gyllene paviljong var över femhundra år gammal och ansågs som ett sällsynt mästerverk av buddhistisk trädgårdsarkitektur. Så vördad var denna historiska och religiösa helgedom att den i Japan betraktades som ett nationellt minnesmärke. Den antändes och förstördes med berått mod av en olycklig och obalanserad zen-novis.

Kring denna händelse skrev Yukio Mishima en av sina allra främsta romaner Den gyllene paviljongens tempel som Lind & Co nu ger ut i sin klassikerserie Nittonhundra. Det är en tät och inkännande psykologisk thriller som på ett fascinerande vis låter oss blicka in i ett samhälle som många gånger ter sig slutet och gåtfullt. Med sin suggestiva prosa för Mishima läsaren in i den unge novisens psyke och ger en stark känsla av vad det är som plågar och driver denne.

Precis som i verkligheten uthärdar den unge mannen till slut inte templets skönhet som han upplever som ett hån mot sin egen fulhet och begår sitt vansinnesdåd. Men på vägen dit utspelar sig ett drama som Mishima på sitt mästerliga vis förmår ge evigt liv. Den gyllene paviljongens tempel är en i ordets rätta bemärkelse levande klassiker.

YUKIO MISHIMA var sin generations främste författare i Japan och fick en våldsam död i samband med att han iscensatte en statskupp i november 1970. När kuppen misslyckades begick han seppuku rituellt självmord.

Läs mer om Mishima Yukio Den Gyllene Paviljongens Tempel...


Sök bästa pris på Mishima Yukio Den Gyllene Paviljongens Tempel hos: