Mattsson Rune Samhällets Barn – En Självbiog…

Mattsson Rune Samhällets Barn – En Självbiog…
Mattsson Rune Samhällets Barn – En Självbiog…
Beskrivning av Mattsson Rune Samhällets Barn – En Självbiog…

Denna självbiografiska roman handlar om Mattssons alter ego Hans och livet som fosterhems- och barnhemsbarn under 30- och 40-talen. Författaren beskriver en brutal verklighet på pojkhemmet Eolshäll utanför Stockholm med dess bestialiska uppfostrings- och bestraffningsmetoder.

Pojkarnas enda brott var att de kom från familjer med sociala eller ekonomiska problem. Fattig-Sverige var en dålig jordmån för människors välfärd och samhällsutveckling. Hugg och slag var överklassens pedagogik.

Vid tolv års ålder blev pojkarna billig arbetskraft oavlönade drängar som mötte en brutal och hård tillvaro som idag skulle fördömas som otillåtet barnarbete.

Vi får följa huvudpersonen Hans några år i en liten fattig by i Småland. Vi hamnar i en efterbliven bygd i slutet av 30-talet som var präglad av trångsynthet skrock och fördomar där man med primitiva brukningsmetoder slet i sitt anletes svett för att överleva. När radion kom till byn under 30-talet bryts isoleringen genom nyheter från omvärlden.

Den andra ackorderingen hos en hänsynlös bonde i Sörmland slutar med att pojken försöker rymma från sina plågoandar.

Hans återvänder till barnaårens Arboga vänder dränglivet ryggen och börjar på verkstad. Hatet och bitterheten mot samhället vänds nu till fackligt och politiskt arbete.

Läs mer om Mattsson Rune Samhällets Barn – En Självbiog…...


Sök bästa pris på Mattsson Rune Samhällets Barn – En Självbiog… hos: