Lundgren Eva Knutbykoden

Lundgren Eva Knutbykoden
Lundgren Eva Knutbykoden
Beskrivning av Lundgren Eva Knutbykoden

I januari 2004 mördas en kvinna brutalt i ett litet svenskt samhälle och hennes granne förs till sjukhus med livshotande skador. Under de följande månaderna rullas ett osannolikt svartsjukedrama upp i medierna – det så kallade Knutbydramat – där otrohet vävs samman med maktbegär och en blind vilja till lydnad inför Gud.

Knutbykoden bygger på en lång rad samtal som Eva Lundgren feminist och professor i sociologi på Uppsala universitet senare förde med den livstidsdömde pingstpastorn Helge Fossmo på Kumla-fängelset med början i april 2005.

Att Fossmo var en av de ansvariga för händelserna stod bortom alla tvivel. Men i samtalen och under sitt arbete med rättsprotokoll och opublicerat material började Lundgren ana ett mönster något som fattades i mediebilden och som måste blottläggas för att vi ska kunna förstå det som skedde i Knutby.

Detta mönster kallar hon »Knutbykoden .

»Jag har inte blivit så fängslad av en bok sedan Stieg Larssons trilogi. BERGENS TIDENDE

»Omskakande läsning som stämmer till eftertanke. DALA-DEMOKRATEN

»En unik och skrämmande läsupplevelse. HELSINGBORGS DAGBLAD

»Boken har alldeles avgjort ett värde för den som vill förstå något av de gåtfulla gruppdynamiska krafter och språkspel som styrde sektlivet i Knutby. DAGENS NYHETER

»I Helge Fossmos berättelse för Eva Lundgren framträder en bisarr och kuslig Knutbyvärld. Knutby Filadelfia lever i sin egen verklighet och i den världen sker inget som inte Gud vill. Naturligtvis är Helge Fossmos berättelse hans partsinlaga. Men Eva Lundgren prövar den med forskarens akribi och låter honom inte slippa undan med enkla rationaliseringar. En mycket spännande bok. SMÅLANDSPOSTEN

»Jag kan inte låta bli att fascineras. ÖSTGÖTA CORRESPONDENTEN

Läs mer om Lundgren Eva Knutbykoden...


Sök bästa pris på Lundgren Eva Knutbykoden hos: