Lindquist Håkan I Ett Annat Land

Lindquist Håkan I Ett Annat Land
Lindquist Håkan I Ett Annat Land
Beskrivning av Lindquist Håkan I Ett Annat Land

Ungdomsroman om Aleks fjorton år vars familj har flytt från krig och förföljelser och nu bor på flyktingförläggning i en svensk småstad.Aleks är fjorton år och bor med sin familj på en flyktingförläggning i den svenska småstaden Dalshed. Familjen har flytt från krig och förföljelse i sitt hemland. Aleks får låna en cykel och på den utforskar han trakterna kring flyktingförläggningen. På cykelturerna träffar han några av invånarna i Dalshed. Och precis som hemma i Dripolja finns här både vänliga och hänsynslösa människor. På sina cykelturer lär han sig mycket om människorna om livet och om sig själv. Han inser bland annat vikten av att tillhöra ett sammanhang:

En plötslig insikt drabbade honom en svindlande insikt som fick det att gå runt i huvudet: vi finns bara till i relation till andra människor. Om vi mister alla vänner släktingar och bekanta om vi inte längre befinner oss i en omgivning där vi betyder något för de andra så är vi ingenting.

Aleks tampas med alla minnen han bär med sig från sitt hemland. Både de goda och de onda minnena gör ont. Han tyngs också av skuldkänslor över att ha överlevt kriget när så många andra han tycker om har försvunnit. De vuxna runt omkring honom vill att han ska berätta om sina upplevelser. Men var börjar man när tankarna och drömmarna känns som ett otäckt virrvarr? Och vad kan han berätta? Tål hans nya vänner att höra sanningen? Långsamt varsamt vågar Aleks minnas och berätta. I boken träffar vi också Kjell Dagmar Lisa och Niklas. Alla har de sin historia som format dem. I sina möten med Aleks tvingas de fundera över sina liv och ta itu med egna rädslor.

Läs mer om Lindquist Håkan I Ett Annat Land...


Sök bästa pris på Lindquist Håkan I Ett Annat Land hos: