Lindeberg Per Döden Är En Man – Styckmordet…

Lindeberg Per Döden Är En Man – Styckmordet…
Lindeberg Per Döden Är En Man – Styckmordet…
Beskrivning av Lindeberg Per Döden Är En Man – Styckmordet…

Per Lindebergs granskning av da Costafallet blev en av det senaste decenniets mest uppmärksammade svenska böcker. Nu kommer en bearbetad och uppdaterad pocketutgåva om mordgåtan som engagerade ett helt land om mediehets och moralisk panik och om ett rättssystem som sviktade under trycket av politiska opinioner.
Året var 1984. I tidningar radio och tv lärde vi känna dem de skrämmande gestalterna Obducenten och Allmänläkaren. Under rituella former hade de styckat en prostituerad kvinna på rättsläkarstationen i Solna sedan hon utsatts för bisarra sexuella våldshandlingar i närvaro av ett litet barn. I vad som har kallats århundradets svenska brottmålsrättegång förklarades de två läkarna skyldiga till styckningen men kunde trots detta lämna rättssalen som fria män. Rättegången tycktes vara ett bevis för att etablissemanget skyddar sina egna; att den svenska rättvisan gör skillnad mellan uppsatta män och utsatta kvinnor.

I den nya upplagan av Döden är en man granskas den moderna myt om styckmordsfallet och de två onda männen som skapades i massmedierna och som byggde på den bild av mordutredningen som polisen läckte ut till journalisterna. Här skildras också de försök som gjorts att förhindra en ny rättslig prövning av den påstådda bevisningen i målet och förspelet till den nya rättegång som planeras äga rum under hösten 2008 en skadeståndsprocess där läkarna stämt staten inför rätta.

PER LINDEBERG född 1938 är vetenskapsjournalist. Han har tidigare bland annat arbetat med mediefrågor vid ett statligt forskningsråd och särskilt intresserat sig för granskningen av den form av förtäckt opinionsbildning som kan förekomma i mediernas skenbart objektiva nyhetsrapportering.

Han lyckas på 750 sidor sticka dolken i samtliga makthavare i det svenska etablissemanget från politiker åklagarväsendet advokaterna kvinnorörelsen massmedia till kulturetablissemang.

Per Olov Enquist Expressen

Läs mer om Lindeberg Per Döden Är En Man – Styckmordet…...


Sök bästa pris på Lindeberg Per Döden Är En Man – Styckmordet… hos: