Kumm Björn Fidel Castro

Kumm Björn Fidel Castro
Kumm Björn Fidel Castro
Beskrivning av Kumm Björn Fidel Castro

Fidel Castro för många synonymt med kommunism och diktatur är så mycket mer. I ett kondenserat format tecknar författaren och journalisten Björn Kumm en fullödig biografi. Vi följer ungdomens vilda gangsterår den revolutionära tiden i fängelset maktövertagandet 1959. Den dramatiska relationen med USA de gömda atomvapnen den ekonomiska krisen efter Berlinmurens fall. Men vi möter också den private Fidel Castro som trots sina 84 år är i förvånansvärt god form.

Få latinamerikaner är lika välkända som Fidel Castro: revolutionsledaren och en av Latinamerikas mest framträdande politiker under 1900-talet. På mindre än 150 sidor har författaren Björn Kumm lyckats skapa en god bild av den man som betecknas vara både Kubas räddare och diktator beroende vilket perspektiv man väljer.

I Björn Kumms fascinerande skildring av Fidel Castro sätts läsaren snabbt in i Kubas komplicerade och minst av allt lugna och fredliga historia. Därefter tar den mer personliga historien vid om mannen som har lyckats bibehålla makten i nästan 50 år på revolutionens ö. Det är en skildring av en dynamisk man som redan i unga år lärde sig att använda våldet som kampmetod. Som ung student i Havanna skapade han sig en politisk plattform och 1953 fängslades han efter en misslyckad attack mot en militärbas. Efter två års fängelse frigavs han och begav sig till Mexiko där han grundade den revolutionära 26 juli-rörelsen planerade hur han skulle återvända till Kuba och störta den sittande diktatorn Batista.

Kumm berättar därefter om den dramatiska återresan till Kuba och om de hårda åren som gerillakrigare i bergen som slutligen resulterade i maktskiftet 1959. Efter några turbulenta år blev det än värre när Fidel år 1961 officiellt deklarerade en marxistisk ståndpunkt mitt under kalla kriget och gav sitt stöd åt den sovjetiska invasionen av Tjeckoslovakien 1968 och Afghanistan 1979.

När kommunismen föll sönder i öst 1989 framstod Castros personpräglade men ideologiskt ortodoxa diktatur som alltmer isolerad. Många förväntade sig nog att även Fidel Castro skulle störtas. Men trots inledningsvis besvärliga år på 1990-talet lyckades Fidel fortsätta styra landet. Kumm beskriver självfallet även diktatorns senaste år som innefattar sorti från presidentskapet men där systemet som han byggt upp fortfarande är intakt.

Om författaren:

Björn Kumm (f. 1938) är skribent och journalist känd från radions P1. Hans stora intresse är utrikespolitik och hans analyser och kommentarer om händelser i världen är kända både från radio och från tidningar. Han har tidigare gett ut ett flertal böcker däribland Terrorismens historia (1998) Kalla kriget (2006) Che (2007) och Tito (2009)

Pressröster om boken:

»En välbalanserad skildring. Röster som Björn Kumms är värdefulla därför att han har flera färger i sin palett än svart och vitt. » Folket i bild

»Med sina 144 sidor är Fidel Castro en lättviktare men det betyder inte att innehållet känns tunt. Journalisten Björn Kumm sammanfattar revolutionärens historia på ett intressant och engagerat sätt. Och lyckas förklara varför han har varit och är en viktig gestalt ur ett världspolitiskt och historiskt perspektiv.» Norra Skåne

»Jag gillar Kumms 144-sidiga berättelse om Castro (ja den ska vara kort det är syftet med den här biografiserien). För Kumm står med utslagna händer: han kan addera goda ting men ser också ett hårt bokslut.» Helsingborgs dagblad

»Björn Kumm bjuder på överraskande kunskap.» Folkbladet

»en svensk biografi som inte väjer för Castros mörka sidor» Aftonbladet

Läs mer om Kumm Björn Fidel Castro...


Sök bästa pris på Kumm Björn Fidel Castro hos: