Karjel Robert De Redan Döda

Karjel Robert De Redan Döda
Karjel Robert De Redan Döda
Beskrivning av Karjel Robert De Redan Döda

Thailand januari 2005. På ett ödsligt strandhotell möts några överlevare efter tsunamin var och en med egna skäl att förbli saknad. Det är N. eller Svensken Mary med en katt tatuerad i svanken den vapenkunnige Vladislav och den bittre pakistaniern Reza. Samt amerikanen Adderloy. Den senare verkar inte bara ha obegränsade ekonomiska resurser han övertalar också gruppen att medverka vid ett bankrån i Kansas för att finansiera sina nya liv. De tar sig in i USA förbereder sig minutiöst men när första skottet faller havererar planen och deras tillvaro övergår i en flykt på liv och död.

Stockholm 2007. Säpo-agenten Ernst Grip beordras att ge sig av till USA. Han förs till militärbasen på Diego Garcia – en atoll i Indiska Oceanen. Väl där ska han hjälpa FBI att förhöra en terrormisstänkt och svårt torterad fånge som man tror är svensk. Sakta men säkert vinner Grip mannens förtroende men samtidigt börjar han förstå att säkerhetsagenterna är minst lika intresserade av honom själv som av fången i den orangea overallen. Och när namnet Adderloy dyker upp i utredningen inser Grip att hans eget ljusskygga förflutna är på väg att hinna ikapp honom. Snaran dras åt.

Robert Karjel är helikopterpilot och överstelöjtnant i flygvapnet. Han är den enda svenska pilot som har utbildats vid amerikanska marinkåren och flugit deras attackhelikoptrar. Som författare har han jämförts med både Jan Guillou och Frederick Forsyth.

Om De redan döda (2010): Detta är thrillerns självklara uppbyggnad och Robert Karjel konstruerar den med en florettfäktares elegans: man ser inte ansträngningen bakom. Men det som gör Robert Karjel till något utöver det vanliga är språket syntaxen själva stilen. Konkreta iakttagelser utan transportsträckor och en sorgsen underton. Karjel är en lågmäld betraktare. Lotta Olsson DN Söndag

Läs mer om Karjel Robert De Redan Döda...


Sök bästa pris på Karjel Robert De Redan Döda hos: