Kärfve Eva Det Moraliska Spelet

Kärfve Eva Det Moraliska Spelet
Kärfve Eva Det Moraliska Spelet
Beskrivning av Kärfve Eva Det Moraliska Spelet

Det första som slår mig i Eva Kärfves bok ’Det moraliska spelet’ är den nästan fullkomliga frånvaron av begreppet ondska. Kärfve undersöker gränsen mellan rätt och fel snarare än gränsen mellan gott och ont. Det är en meningsbärande och medveten distinktion / … / Det är en lärd och svindlande exposé där texten gör nedslag hos Paulus Montesquieu Victor Hugo Milgram (med sitt berömda lydnadsexperiment) Arendt och många fler giganter / … / . På vägen diskuterar hon moralpraxisens kugghjul som heder barmhärtighet löfte skam och skuld. Här är hennes kritiska blick som skarpast: stycket som behandlar skuld och skam är en mästerlig och övertygande argumentation för att betrakta dessa två inte främst som känsloupplevelser utan som faktiska tillstånd och svar på objektiva situationer / … / Eva Kärfves lite bistra omutligt verklighetsförankrade vidhållande att man inte kan förstå människan utan att förstå de moraliska gemenskaper hon ingår i är omistlig när nu ondskan som begrepp är på modet och vår nyfikenhet på de monstruösa avvikarna synes omättlig.
Cecilia Verdinelli Göteborgs-Posten

Moraliska normer skiftar mellan olika kulturer och mellan tidsepoker. Men går det att finna en röd tråd? Är det religionen som styr? Eller finns moralen inskriven i vår DNA?

Eva Kärfve tar i Det moraliska spelet med läsaren på en spännande resa genom historien i jakten på denna gemensamma nämnare och ställer frågan: Är kravet att inte svika ett löfte grundläggande för alla gemenskaper? Är sveket förräderiet den djupaste omoralen? Och gäller detta överallt från lokala djurskyddsföreningar till Hells Angels?

Det moraliska spelet är en osedvanligt intelligent och klok bok som ger en till stor ny och överraskande bild av vad moral handlar om.

Eva Kärfve är docent i sociologi. Hon är känd för sina kritiska analyser av sociala fenomen i historien och samtiden bland annat genom den storsäljande avhandlingen om den första häxförföljelsen i Europa Den stora ondskan i Valais och sin undersökning av den psykiatriska medikaliseringen i Hjärnspöken som sålt i tre upplagor.

Läs mer om Kärfve Eva Det Moraliska Spelet...


Sök bästa pris på Kärfve Eva Det Moraliska Spelet hos: