Jonstad David Kollaps – Livet Vid Civilisati…

Jonstad David Kollaps – Livet Vid Civilisati…
Jonstad David Kollaps – Livet Vid Civilisati…
Beskrivning av Jonstad David Kollaps – Livet Vid Civilisati…

Att civilisationer kommer och går är knappast ett kontroversiellt påstående. Romarriket och mayaimperiet är populära historiska exempel. Men att vår egen industriella civilisation har ett bäst före-datum det är svårare att acceptera.
Likväl genomsyras Kollaps av detta faktum. Genom att titta på såväl nutid som historia försöker David Jonstad ge en bild av vad som får en civilisation på fall. En av de huvudsakliga orsakerna tycks vara komplexitet. Ju större komplexitet desto större risk för kollaps.
Tre grundpelare bär upp den industriella civilisationen: energi ekologi och ekonomi. Det är storheter som kännetecknas av stor komplexitet och som dessutom är tätt sammanbundna med varandra.
När den billiga fossila energin som hållit igång systemet börjar sina när den ekonomiska tillväxten inte längre ångar på och när klimatet hettas upp är resultatet en kollapsartad krutdurk.
Det är skrämmande: Vi måste anpassa oss till en värld utan överskott på billig energi med lägre levnadsstandard och hårdnad konkurrens om resurserna. Men också hoppfullt: Människan är anpassningsbar och har genom historien visat upp en enastående
förmåga att genom samarbete kreativitet och solidaritet skapa goda liv även i svåra tider.
Den bästa sammanfattningen jag läst av samtidens sammanlänkade problem. Göteborgs-Posten
Jag hoppas att många läser denna omskakande bok. Anders Wijkman

Läs mer om Jonstad David Kollaps – Livet Vid Civilisati…...


Sök bästa pris på Jonstad David Kollaps – Livet Vid Civilisati… hos: