Johansson Ulla Valets Pris

Johansson Ulla Valets Pris
Johansson Ulla Valets Pris
Beskrivning av Johansson Ulla Valets Pris

Birgit växer upp på den västgötska landsbygden. Det är 1940-tal och kriget har precis tagit slut. Framtiden kunde vara ljus men världen är fortfarande djupt orättvis. Som fattig och kvinna möter Birgit dubbelt motstånd när hon försöker ta sin plats i världen. Och inte blir det lättare av att hon blir aktiv ungkommunist. Alliansen mellan krigets segrarmakter USA och Sovjetunionen håller på att ersättas av kalla kriget och även i Sverige växer den antikommunistiska hetsen.
Med humor och med nykter klarsyn gör Ulla Johansson en skoningslös granskning av det svenska klassamhället. Valets pris är en generationsroman om ett Sverige som förändras snabbt ? men som ändå är sig likt. En berättelse om att vara vänsteraktivist i ett borgerligt samhälle och om att försöka hanka sig fram i en fientlig omvärld.
Ulla Johansson är författare och debattör. Valets pris är hennes sjätte bok.

Boken borde nästan vara obligatorisk läsning i gymnasiet – dagens ungdom kan nog inte föreställa sig hetsen mot kommunister som existerade i det ?demokratiska? Sverige under den tiden. (Vi mänskor)

Det kan tyckas märkligt att göra ett sådant val när kalla kriget står för dörren och ännu märkligare att stå fast vid sina åsikter idag. När Berlinmuren fallit och allt elände öststatssocialismen ställde till med varit uppenbarat långt innan dess. Boken ger ingen uttrycklig förklaring men någonstans anar jag ändå bevekelsegrunderna för Ullas val. Att det nog egentligen beror ganska lite på övertygande läsning av marxismens och leninismens urkunder och i alla fall knappast några blå dunster om ett sovjetiskt paradis. Snarare handlar det om rättmätig ilska ett långfinger mot den förljugna tidsandan med påstådd och påbjudet samförstånd mellan klasserna. (Skånska Dagbladet)

Valets pris är inte någon insmickrande roman. Men huvudbudskapet är ändå varmt och hoppingivande. För att Ulla Johansson visar att det går att stå upp för sin egen uppfattning. Genom ett helt liv. Valets pris är skriven på en mycket korthuggen prosa. Inledningsvis var jag lite skeptisk till detta förenklade sätt att skriva men vid närmare eftertanke tycker jag nog att det kärva språket svarar väl mot det kärva innehållet. I vart fall är Valets pris en bok som varmt rekommenderas till läsning. För att den värmer i en antikommunistisk tid (Proletären)

Utan stiltjafs berättar hon om ett annat socialt klimat där fint folk och uppåtsträvande medelklass öppet föraktade arbetare och hyresvärden inte tillät kommunisttidningar i brevlådan. Det jag fastnar mest för i Ulla Johanssons roman är beskrivningen av romanjagets olika arbeten: olika hembiträdesjobb slakteristäderska skofabrik avsyning på kullager kontorsjobb på länsstyrelsen. Hon otrivs överallt äcklas av lukter huttrar av pigrummets kyla blir skitig och oljig och urless på snuskiga skämt och sexistiska hån hunsas av arbetsgivare och underchefer – inget romantiserande om att nånting sånt var bättre förr. (Aftonbladet)

Det ligger nära till hands att jämföra med Åsa Linderborgs Mig äger ingen. Båda böckerna är självbiografiska proletärromaner som beskriver och kritiserar det rådande klassamhället och tar avstamp i den kommunistiska rörelsen. Båda böckerna präglas av en vilja att ställa sig upp och skrika ?Titta på oss vi finns också!? och bryta sig igenom samhällets dominerande berättelser både det borgerliga klassherraväldet och det socialdemokratiska folkhemmet. (Flamman)

Läs mer om Johansson Ulla Valets Pris...


Sök bästa pris på Johansson Ulla Valets Pris hos: