Johansson Else- Maj Mitt Lofoten

Johansson Else- Maj Mitt Lofoten
Johansson Else- Maj Mitt Lofoten
Beskrivning av Johansson Else- Maj Mitt Lofoten

Det är en färgsprakande konstbok från det dramatiska Lofoten. Bilder av en konstnär lika färgsprakande som det landskap hon målar.
Förord: Staffan Söderblom
Efterord: Lars Nygren
Lyrik: Steinar Friis

Första gången Else-Maj Johansson målade ett lofotskt var 1957 en bild från Svolvær valfångsthamn centralorten i Vestfjorden ungefär halvvägs mellan Narvik och Lofotodden. Det är ett ungdomsverk av en tjugotvååring nyss anländ i sig en fin bild. Och den är intressant som dokumentation av ett första möte med detta nordliga landskap. Målningen visar ett gytter av hus och rorbuer sammanträngda på typiskt vis en brokighet av gavlar och tak. Rönnbärsträden invid husen är röda höstfärgade. Där finns båtar torkställningar för fisk ledningsstolpar allt trängs i bildens branta perspektiv – ett karakteristiskt fiskeläge som de ter sig inte bara längs norska kusten. Men två saker saknas nästan helt på bilden: havet och fjällen det som mer än något annat konstituerar Lofoten. Vattnet som syns på bilden är ett trångt sund bara nästan som en kanal och fjällen som tar vid där samhället upphör är knappt ens antydda. Kanske var det helt enkelt alltför stort fjällväggen och havsvidden alltför överväldigande för henne som nyss kommit dit att ge sig i kast med – alltför omänskligt rent av. Hennes första lofotbild. Därefter har hon ägnat lång tid åt att studera och måla just detta: haven fjällen.
Ur inledningen av Staffan Söderbloms förord.

Mitt Lofoten innehåller ett stort antal bilder som spänner över decennier av Else-Maj Johansson konstnärsliv på Lofoten. Landskap havet men också bilder som visar myter det lofotska livet.

Läs mer om Johansson Else- Maj Mitt Lofoten...


Sök bästa pris på Johansson Else- Maj Mitt Lofoten hos: