Janouch Katerina Dotter Önskas

Janouch Katerina Dotter Önskas
Janouch Katerina Dotter Önskas
Beskrivning av Janouch Katerina Dotter Önskas

Av bästsäljande författaren till Anhörig

Väldigt gripande.
Gomorron Sverige SVT

För Helena trettionånting en ung kvinna som inte är särskilt hårt förankrad i tillvaron känns familjeliv avlägset. Men så möter hon Paul och bitarna faller på plats. Snabbt blir hon gravid och föder en son. Helenas mamma är en engagerad mormor. Släkten gläds åt det första barnbarnet. Och efter pojken kommer flickan förutsätter alla. Helena blir medveten om att omvärlden är fylld av kvinnor som föder döttrar. Alla utom hon själv verkar det.

När Helena blir gravid igen händer något som förändrar familjens liv för alltid. Hennes mamma avlider hastigt. Tragedin gör att Helenas önskan om en dotter växer sig allt starkare. Att mista sin mamma när man själv just håller på att bli en är kanske livets svåraste utmaning. Helena blir smärtsamt medveten om att hon har alltför få nära kvinnorelationer i sitt liv. En liten flicka kanske skulle kunna fylla tomrummet.

Mitt i kaoset sker något oväntat. Helena hittar sin mammas hemliga dagbok. Sakta inser Helena att hennes mors liv på många sätt är ett mysterium. Vem var hon denna på ytan lättsamma kvinna? Helenas saknad och svårigheter att finna sig tillrätta i den bitvis tunga modersrollen blandas med en önskan att få veta sanningen. Hon ger sig på jakt efter en svunnen tid. Sökan är både en tröst en flykt och ett begär att få veta. Men jakten på svar leder in Helena till oväntade insikter. Kanske bör en del frågor förbli obesvarade

Dotter önskas är en roman om mammor och döttrar men också om pappor och om kärlek som långtifrån är okomplicerad. Det är en bok om förlust nyfikenhet och längtan. Längtan efter saker vi kanske aldrig kan få – men just därför så förtvivlat gärna vill ha.

I skärningspunkten mellan litteratur och journalistik uppstår ofta de mest medryckande berättelserna. Dotter önskas befinner sig precis där jag grips av berättelsen och jag bryr mig om personerna.
Expressen

Katerina Janouch är fembarnsmamma och bor med sin familj i en villa utanför Stockholm. Hon är vårt lands mest framstående expert på relationer och samlevnad. Hon debuterade år 2004 som romanförfattare med Anhörig en djupt personlig bok om att älska en missbrukare. Boken blev en stor framgång och har hittills sålts i 150 000 exemplar.

Läs mer om Janouch Katerina Dotter Önskas...


Sök bästa pris på Janouch Katerina Dotter Önskas hos: