Holmqvist Kalle Frans Och Lars – Kärlek Och …

Holmqvist Kalle Frans Och Lars – Kärlek Och …
Holmqvist Kalle Frans Och Lars – Kärlek Och …
Beskrivning av Holmqvist Kalle Frans Och Lars – Kärlek Och …

Utgiven av Sekel bokförlag 2012.

I augusti 1897 blir grovarbetaren Frans Albert Pettersson och måleriarbetaren Lars Konrad Johansson tagna på bar gärning när de håller på att ligga med varandra i skogen. Under polisförhören framgår det att Frans och Lars haft ett förhållande under tio års tid. De döms till tre månaders fängelse. I den arbetarhistoriska reportageboken Frans och Lars återskapas deras levnadsöden med hjälp av rättegångsprotokoll och folkbokföringsmaterial. Inget tyder på att de skilde sig från andra män inom arbetarklassen vid denna tid. De var helt enkelt två vanliga knegargubbar – som tyckte om varandra.

Boken Frans och Lars är en svensk Brokeback Mountain-historia som handlar om kärlek och hur den kan överleva mot alla odds. Men det är också en hembygdsbok om Stockholm och livet i de fattiga slumkvarteren för 120 år sedan. Och sist men inte minst är det berättelsen om en klass – arbetarklassen – som i slutet av 1800-talet växte från att vara en liten utstött minoritet till att bli samhällets största och viktigaste klass.

Framför allt slår detta läsvärda historiska reportage hål på myterna att det var i samhällets ekonomiska och kulturella elit som friheten för homosexuella var som störst. Boken ställer även frågor om vår tid
(Daniel Suhonen Expressen)

Ett helt panorama över det sena 1800-talets urbanisering arbetarklassens framväxt fackföreningarnas organisering homosexualitetens historia och polismaktens nya repression.
(Sverker Lenas Aftonbladet)

En smått genialisk bok (Mål och medel)

Lättläst gripande och med patos om historiska öden som verkligen förtjänar uppmärksamhet (Litteraturmagazinet)

Genom att lyfta fram föregångarna Frans och Lars och låta deras kärlekshistoria bli fond för en berättelse om hur det moderna Sverige växer fram blir det både en bok om arbetarklassen och om två knegares vardag under 1890-talet. Framför allt är det en drabbande historia om kärlek och trots. (QX)

En otroligt bra bok skriven ur ett beskrivande klassperspektiv och är absolut läsvärd för den som är intresserad av den svenska arbetarklassens historia. (Offensiv)

Det är välbehövligt med en bok som tar sig an frågan om homofobin utifrån en historiematerialisk utgångspunkt och som resonerar om frågan utifrån ett klasskampsperspektiv. Viktigt och läsvärt.
(Proletären)

Både en stockholmsk hembygdsskildring och en berättelse om homosexualitetens historia i Sverige. (Populär historia)

En stark skildring av mänskliga relationer och omstörtande föreningskamp men också en engagerande diskussion om mångfald och jämlikhet.
(Smålandsposten)

Läs mer om Holmqvist Kalle Frans Och Lars – Kärlek Och …...


Sök bästa pris på Holmqvist Kalle Frans Och Lars – Kärlek Och … hos: