Holmqvist Kalle Den Nya Världen – Reportage …

Holmqvist Kalle Den Nya Världen – Reportage …
Holmqvist Kalle Den Nya Världen – Reportage …
Beskrivning av Holmqvist Kalle Den Nya Världen – Reportage …

En reportagebok om den politiska utvecklingen i Latinamerika.
I Den nya världen åker Kalle Holmqvist tillbaka till det Venezuela han beskrev i boken Venezuela och drömmen om ett nytt Amerika. Blev det något nytt samhälle? Han reser också till Chile där ?övergången till demokrati? pågått sedan 1990 men där förre diktatorn Pinochets skugga fortfarande ligger tung över det politiska systemet och till Bolivia där den indianska befolkningsmajoriteten håller på att ta tillbaka sitt land efter 500 år av motstånd.

Vi får en fin översikt över de politiska landskapen i de tre besökta länderna. För en nybörjare på området känns det lättläst och möjligt att förstå. Holmqvist bemöter högerns kritik av Chávez så kallade yttrandefrihetsbrott med tydliga fakta om hur mediasituationen egentligen ser ut i Venezuela. Hela boken i sig är en svidande kritik av borgerlig medias rapportering från Venezuela. (Tidningen Latinamerika)

Detta är den mest uppfriskande kritik jag läst på länge och det krävs mod att framföra den. (Folket i Bild/Kulturfront)

Bokens främsta styrka är att den klär av den svenska högerns Venezuelakritik in på bara skinnet. Den sticker hål på det borgerliga nyspråk som hävdar att demokrati är diktatur och tvärtom. Och den visar på det absurda i att svenska organisationer som samarbetar med de delar av den latinamerikanska höger som stödjer statskupper och dödsskvadroner kritiserar Chavez för att vara ett hot mot demokratin. (Tvärdrag)

’I den svenska Venezuela-debatten kallas demokrati för diktatur. Och omvänt blir försöken att införa militärdiktatur demokratiska strävanden. Ett lästips till alla som ämnar följa den svenska Venezuela-debatten är George Orwells bok 1984. Inte minst de lysande satiriska kapitlen om nyspråk.’
Citatet ovan skildrar ganska tydligt varför Kalle Holmqvists polemiska och något röriga reportagebok från Latinamerika är så viktig. Svenska medier förvrider sanningen [Betyg 4 av 5] (Rocky nr 2/2008)

Läs mer om Holmqvist Kalle Den Nya Världen – Reportage …...


Sök bästa pris på Holmqvist Kalle Den Nya Världen – Reportage … hos: