Hermelin Eric Persisk Balsam

Hermelin Eric Persisk Balsam
Hermelin Eric Persisk Balsam
Beskrivning av Hermelin Eric Persisk Balsam

1976 utgav Carl-Göran Ekerwald på Cavefors förlag Persiska antologin ett urval av Eric Hermelins översättningar av persisk poesi från den klassiska eran 1000-1500. Boken blev något av en kultbok och har sedan dess utkommit i flera upplagor.

Persisk balsam är en helt ny samling Hermelintolkningar. Här finns representerade de mest kända namnen från Persiska antologin – Attar Omar Khaiyam Rumi Sanai och Sadi – men utrymme ges också Djami Firdausi Nizami Baba Tahir och Ibn Said.

Eric Hermelin lärde sig persiska under sina fem år som soldat i brittiska Indienarmén från vilken han avskedades med vitsordet: Conduct very bad… Uppförande mycket dåligt.

Eric Hermelin levde ett stormigt liv som alkoholist och slagskämpe. Men från det han var fyrtionio år satt han inlåst på mentalsjukhuset St Lars i Lund och gjorde bot för sina förseelser och försummelser genom att översätta tiotusen sidor persisk poesi. Syftet med översättningarna var sade han att väcka oss ur vår håglöshet tina upp vår frusna tankeförmåga och sätta hjertats vågor i svallning de var som balsam för plågade och ångerfulla hjärtan.

Hermelins tolkningar är allt igenom trogna mot originaltexten och utförda i en egenartat »barock stilart som griper läsaren och som speglar översättarens kärlek och vördnad inför de gamla skaldeverken.

Säger man att det funnits mer poetisk skapande kraft och ingifvelse hos denne man än i hela den samtida svenska vitterheten har man sagt mycket lite.
Vilhelm Ekelund om Eric Hermelin

Läs mer om Hermelin Eric Persisk Balsam...


Sök bästa pris på Hermelin Eric Persisk Balsam hos: