Gyllenhammar Cecilia Stäpplöperskan

Gyllenhammar Cecilia Stäpplöperskan
Gyllenhammar Cecilia Stäpplöperskan
Beskrivning av Gyllenhammar Cecilia Stäpplöperskan

CECILIA GYLLENHAMMAR (fd von Krusenstjerna) kommer nu med den fristående uppföljaren till den självbiografiska romanen En spricka i kristallen (2004) den utelämnande berättelsen om Suss uppväxt i yppersta överklassen. De hundratusentals läsare som drabbades av Suss öde kommer att känna igen sig i Stäpplöperskan.

I Stäpplöperskan drabbas Suss av den stora kärleken när hon en försommar möter Marcus. De kastar sig helhjärtat in i vad de tänker sig ett livslångt förhållande. Suss ger sig hän är lycklig och njuter av livet med en egen familj. Så händer det katastrofala när hennes mor blir svårt sjuk. Suss lämnas maktlös utanför när pappan och systrarna sluter upp kring den döende huvudpersonen i familjen. Samtidigt försvinner Marcus mer och mer hemifrån och det visar sig också att han är mer intresserad av ekonomisk inblandning från Suss rika föräldrar än vad han först visat. Hennes tillvaro hotar att rämna på nytt. Efter att ha varit den som tagit nästan hela ansvaret för barnen släpper Suss allt och flyr till en paradisö i Grekland där hon äntligen känner att hon hamnat rätt där vill hon leva.

Stäpplöperskan är en roman om en passionerad och levnadsglad generös och modig kvinna som är stark nog att inte låta sig förtryckas – ens av dem hon älskar. Suss lyckas – igen – bryta destruktiva mönster följa sitt hjärta och forma det liv hon vill ha. Cecilia Gyllenhammar skildrar inlevelsefullt och träffsäkert tvåsamhetens lycka och fasor; erotiken beroendet förhoppningarna tilliten den andlösa lyckan besvikelserna vardag fest tristess och svek.

Stäpplöperskan är en ärlig och sårig skildring av kampen för att finna ro. Läs den. Litteraturmagazinet

Naket och uppslitande i jakten på total ärlighet. Metro

En tryckvåg av vrede och sorg. Göteborgs-Posten

De texter och författare som berör mig är de som vågar; de modiga de som förmår närma sig smärtpunkter med ett så stort allvar att de texterna och författarna riskerar något. Stäpplöperskan är en sådan text Cecilia Gyllenhammar är en sådan författare. Det är mycket längesen jag läste en roman som så noggrant innerligt längtande och utlämnande skildrar det många av oss ständigt vaknar upp till: barndomens följder skilsmässa föräldraskap förälskelse uppvaknande. Här finns ett grekiskt vemod men också ett stockholmskt och ett göteborgskt och ett inre. Romanen är i sig en svensk minor classic på samma sätt som Siri Hustvedts ’Som jag älskade’ är en amerikansk. Cecilia Gyllenhammar framstår därför som en av våra mer betydande nutida författare. Per Planhammar

Läs mer om Gyllenhammar Cecilia Stäpplöperskan...


Sök bästa pris på Gyllenhammar Cecilia Stäpplöperskan hos: