Gula Rummet

Gula Rummet
Gula Rummet
Beskrivning av Gula Rummet

Författaren Lars U Sandblom lämnade för några år sen sitt arbete som företagsledare och rektor för att ägna sig åt bild och skulptur. Han hade sin barndom i Sydöstra Sverige där merparten av den starkt berörande berättelsen utspelar sig.
I Lars U Sandbloms omtumlande roman får vi följa Hans och Magnus på deras livsresor. Hans resa börjar i en kärlekslös lägenhet i Kalmar med en sträng oresonlig och krävande far. Den stora hemligheten som Hans bär med sig genom livet tar sin början i Gula Rummet på Tjurkö i Karlskrona skärgård och slutar i ett dramatiskt crescendo på den gigantiska sopdepån vid Canal de l’Ourcq utanför Paris . Magnus brännarns son växer upp i en sträng religiös miljö under mycket enkla förhållanden på Kyrkeby brännvinsbränneri. Kärleken till naturen och spännande upplevelser i barndomen präglar honom. De hemska beröringspunkterna mellan Hans och Magnus får till slut sin lösning. Martinusrörelsen alla helvetes broar och ett nybyggt garage är betydelsefulla hållpunkter i denna berättelse om övergrepp och hämnd kärlek och försoning. Författaren Lars U Sandblom lämnade för några år sen sitt arbete som företagsledare och rektor för att ägna sig åt bild och skulptur. Han hade sin barndom i Sydöstra Sverige där merparten av berättelsen utspelar sig.

Egentligen är nog Gula Rummet en kärleksförklaring till platser och människor i det förgångna som betytt mycket för mig. Händelserna utspelar sig huvudsakligen inom triangeln Emmaboda Kalmar och Karlskrona i sydöstra delen av landet. De hemskheter vi får vara med om i min berättelse kanske bara finns där för att kontrastera? För att förstärka det vackra och fina.
Barndomens miljöer händelser och människor är utgångspunkten i min saga. Det vackra Vissefjärda på den småländska blekingegränsen barndomssomrar på Tjurkö i Karlskrona skärgård sommarkalmar och Öland är några av spelplatserna. Jag gör också några avstickare utomlands! Till Köpenhamn och till Paris. Planerna på stilla dagar i Mont Parnasse grusas. I stället slutar resan i ett dramatiskt crescendo på den gigantiska sopdepån vid Canal de l´Ourcq utanför Paris.
Allt i min bok är fiktion en dröm där händelseförloppet inte har någon som helst verklighetsförankring men där vissa platser och personer kan ha en viss likhet med verkligheten. Jag har lekt med tid och rum!
Hans huvudfiguren i berättelsen utbildar sig till läkare och kommer som ung under tidigt 60-tal till Vifjärden. Flyttar in i den fina läkarvillan. Här möter han den unge Magnus brännarns son på Kyrkeby Brännvinsbränneri. Magnus bär med sig sina minnen från Vifjärden genom livet. Hans sommarlovsveckor hos farbror Einar på Tjurkö visar sig inte vara så lyckliga som föräldrarna i Kalmar tror. Det som utspelar sig i gula rummet hos farbroderns sommarstuga är avgörande för de händelser vi får vara med om.
Många människor dras med och konsekvenserna blir minst sagt förödande – i denna min första nedpräntade berättelse.

Lars U Sandblom

Läs mer om Gula Rummet...


Sök bästa pris på Gula Rummet hos: