Grynberg Henryk Historien Om Adam Bromberg

Grynberg Henryk Historien Om Adam Bromberg
Grynberg Henryk Historien Om Adam Bromberg
Beskrivning av Grynberg Henryk Historien Om Adam Bromberg

Förläggaren och grundaren av Brombergs Bokförlag Adam Bromberg efterlämnade vid sin död 1993 cirka tusen sidor spridda minnesanteckningar. Nu har den polsk-judiske författaren Henryk Grynberg skrivit en bok på grundval av det efterlämnade materialet.

Adam Bromberg var jude och kommunist i mellankrigstidens Polen och satt i fängelse i tre och ett halvt år för sitt politiska ställningstagande. Han hamnade i sovjetiskt arbetsläger och deltog sedan som officer i den polska armén under sovjetiskt befäl i befrielsen av Polen.

Han var en passionerad bokälskare som arbetade i ett land av åsiktsförtryck och censur. Livsverket var den stora polska nationalencyklopedien.

1969 fängslades han åter till följd av en antisemitisk våg anklagad för att vara delaktig i en sionistisk konspiration bland judiska bokförläggare.

Han kom till Sverige 1970. Tillsammans med dottern Dorotea startade han 1975 bokförlaget Brombergs. Sin första framgång skördade han när Isaac Bashevis Singer tilldelades Nobelpriset i litteratur tre år senare.

Historien om Adam Bromberg är en berättelse om en man som hade två stora kärlekar i livet: hustrun Hanka som han var blint förälskad i livet ut och boken som han vigde hela sitt yrkesliv åt och som han kallade »en värld av magiska tecken som ryms på några centimeter mellan två pärmar .

Adam Brombergs liv avspeglar 1900-talets historia i Centraleuropa en del av världen där antisemitismen aldrig upphört att frodas.

Läs mer om Grynberg Henryk Historien Om Adam Bromberg...


Sök bästa pris på Grynberg Henryk Historien Om Adam Bromberg hos: