Gowan Peter Irrväg Till Kosovo – Stormaktssp…

Gowan Peter Irrväg Till Kosovo – Stormaktssp…
Gowan Peter Irrväg Till Kosovo – Stormaktssp…
Beskrivning av Gowan Peter Irrväg Till Kosovo – Stormaktssp…

En bok om stormaktsspelet bakom krigen i Jugoslavien

Med murens fall och kalla krigets slut öppnade sig nya möjligheter för Europa en verklig förbrödring med fred och samarbete från Atlanten till Ural.

Men medan det nya Ryssland gick från kris till kris kämpade de ledande makterna i Europa Storbritannien Frankrike och Tyskland om initiativet och supermakten USA sökte en väg till ny dominans.

I detta perspektiv får krigen i Jugoslavien ett nytt förklarande ljus. Tyskland rivstartade med att erkänna Kroatiens självständighet vilket bidrog till krig. Bosnien uppmuntrades av USA och blev skådeplats för ett än värre krig. Daytonavtalet var ett bevis för att EU inte kunde klara europeisk säkerhet. Och med det senaste Kosovokriget har FN förpassats till bakgrunden. Ett USA-lett Nato behärskar Europa. Euron rasar.

Man behöver inte dela Peter Gowans grundsyn för att drabbas av hans argumentation och digra faktabelägg. Irrväg till Kosovo är ett måste för varje nutidsintresserad.

Boken innehåller ett aktualiserande efterord av fredsforskaren Jan Öberg och ett förord av EU-parlamentarikern Marianne Eriksson.

Peter Gowan är brittisk debattör och expert på östeuropeisk nutidshistoria.

Det är rafflande läsning en politisk rysare av intrikat diplomati agresssiv expansionism heliga och oheliga allianser och dessvärre ond bråd död för en massa människor som inte haft ett dyft med maktspelet att skaffa.
Petter Larsson i Arbetet

Läs mer om Gowan Peter Irrväg Till Kosovo – Stormaktssp…...


Sök bästa pris på Gowan Peter Irrväg Till Kosovo – Stormaktssp… hos: