

Medbestämmandelagen : en kommentar. Del I 1-32 §§
Författarna kommenterar Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet (MBL). Lagkommentaren är nyskriven aktuell och anknyter till relevant praxis. I Del 1 kommenteras paragraferna 1-32. Lagens resterande paragrafer kommer…
Läs mer...


Entreprenadförsäkring
Att förklara hur ett försäkringsskydd ser ut och vad som står i olika försäkringsvillkor är normalt ingen lätt uppgift.Boken behandlar flera grundläggande försäkringsfrågor däribland vilka risker entreprenadförsäkringen täcker…
Läs mer...


Detaljplanehandboken : handbok för detaljplanering enligt plan- och bygglagen PBL. 1 juli 2019
I boken beskriver författarna detaljplaneringen i dess helhet. Processen förfarandet handlingarna bestämmelserna rättsverkningar samt genomförande beskrivs ingående. Särskilda frågor behandlas i temaavsnitt om: Strandskydd Buller Skyddsvärda områden Miljökvalitetsnormer…
Läs mer...


Konkurs och process
Civilprocesser i samband med konkurser är vanligt förekommande och kan röra avsevärda värden medföra ingripande rättsverkningar eller beröra en stor krets av personer. Processerna ger också upphov till…
Läs mer...


Speciell fastighetsrätt : miljöbalken
Denna lärobok behandlar huvuddragen i nuvarande regler om planering fastighetsbildning expropriation allemansrätt miljöskydd naturvård och annan markanvändning. Särskilt behandlas miljöbalken med dess genomgripande betydelse för fastighetsrätten. Framställningen är…
Läs mer...


Om incitamentsprogram
Aktierelaterade incitamentsprogram är mycket vanliga i svenska noterade bolag och arbetet med att ta fram dem utförs ofta av advokatbyråer och redovisningskonsulter. De juridiska frågor som aktualiseras i…
Läs mer...


UFB 2 HT Skolans författningar 2020/21
En heltäckande bearbetad författningssamling som innehåller de skolformsövergripande bestämmelser som gäller för grundskolan gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning. Även regler för friskolor samt för särskolan specialskolan och sameskolan ingår.…
Läs mer...


Aktiebolagslagen : en kommentar – kapitel 17-24
Detta är en kommentar till aktiebolagslagen kapitel 17-24. Den första svenska aktiebolagslagen tillkom år 1848. Denna följdes sedermera av nya aktiebolagslagar 1895 och 1910. Efter Kreugerkraschen på 1930-talet…
Läs mer...


Rehabiliteringsansvaret : en arbetsrättslig handbok
När en arbetstagare inte längre kan utföra sina arbetsuppgifter därföratt han eller hon har blivit sjuk eller skadad aktualiseras olika rättsreglersom syftar till att göra det möjligt för…
Läs mer...


Styrelseledamöters lojalitetsplikt – Särskilt om förbudet att utnyttja affärsmöjligheter
I den nya boken beskrivs och analyseras lojalitetsplikten för styrelseledamöter inklusive ett antal särskilda lojalitetsförpliktelser som alla kan härledas ur den allmänna lojalitetsplikten såsom bl.a. skyldigheten att undvika…
Läs mer...


Ansvarsproblem i skadeståndsrätten
Trilogin ”Skadeståndsrättsliga utvecklingslinjer” innehåller en mängd närläsningar av hur de olika frågorna inom skadeståndsrätten gestaltat sig i 2000-talets praxis. Genom tematiska inramningar och detaljanalyser ges en bild i…
Läs mer...


Nya befogenheter på konsumentskyddsområdet. SOU 2019:12 : Betänkande från Utredningen om EU:s förordning om konsumentskyddssamarbete (Fi 2018:2)
EU har antagit en ny förordning om samarbete mellan nationella myndigheter som har tillsynsansvar för konsumentskyddslagstiftningen. Förordningen är tillämplig vid gränsöverskridande överträdelser. Syftet med den nya förordningen är…
Läs mer...


Författningssamling i kredit- och obeståndsrätt EU-rätt och associationsrätt : 2019/20
Författningssamlingen innehåller en för kredit- och obeståndsrätt relevanta lagtexter i civilrätt brottslighet och förbud relaterad till näringsverksamhet obeståndsrätt och EU-rätt.Materialet speglar rättsläget i juni 2019.Författningssamlingen riktar sig till…
Läs mer...


Yttrandefrihetsgrundlagarna : yttrandefrihetens gränser efter 2019 års grundlagsreform
Yttrandefriheten har en unik ställning i den svenska konstitutionen. Två grundlagar TF och YGL ger ett detaljerat skydd inte bara för tryck och radio/tv-sändningar utan också för internetbaserade…
Läs mer...


Rättsfallssamling i förmögenhetsrätt Vol. 1 Skadeståndsrätt skuldebrevsrätt sakrätt & allmän förmögenhetsrätt
Rättsfallssamling i förmögenhetsrätt innehåller en sammanställningav centrala rättsfall på förmögenhetsrättens område. Boken ärprimärt framtagen för kurser i förmögenhetsrätt på universitets- ochhögskolenivå men kan med fördel användas av andra…
Läs mer...


Hyresmanual
Hyresmanualen är ett uppskattat verktyg bland jurister och andra som hanterar hyresavtal och hyresrättsliga frågor. I och med denna den åttonde upplagan ges manualen ut i bokform för…
Läs mer...


Avtal
Avtalsrätten har under senare år blivit alltmer omfattande och komplicerad inte minst till följd av en starkt ökande internationalisering. Denna bok ger kunskap om den allmänna avtalsrätten och…
Läs mer...


Författningssamling i straffrätt : 2020
Författningarna i denna samling har valts ut för att användasvid undervisningen i straffrätt på juristlinjen men de kan ocksåanvändas för självstudier.Boken innehåller följaktligen de viktigaste författningarna –grundlagar lagar…
Läs mer...


Rättsfallssamling i förmögenhetsrätt Vol. 2 Allmän avtalsrätt & kontraktsrätt
Rättsfallssamling i förmögenhetsrätt innehåller en sammanställningav centrala rättsfall på förmögenhetsrättens område. Boken är primärt framtagen för kurser i förmögenhetsrätt på universitets- ochhögskolenivå men kan med fördel användas av…
Läs mer...


Speciell avtalsrätt II : kontraktsrätt Första häftet – Särskilda avtal
I denna bok behandlas den speciella avtalsrättens särskilda avtalstyper: köp av fast egendom arbete på annans egendom entreprenad fraktavtal hyra av lös egendom immateriella tjänster benefika avtal samt…
Läs mer...


Licensavtalets anatomi
Digitaliseringen har underlättat framväxten av nya innovationer och affärsmodeller som bygger helt på intellektuella resurser såsom information kunskap och immaterialrätter. Ett effektivt sätt att kommersialisera tillgångar av detta…
Läs mer...


Supplement till Bolagsrevisorn : med anledning av EU:s revisionspaket
Det har kommit nya regler och bestämmelser som gör att vi omgående vill komplettera innehållet i Bolagsrevisorn. De nya reglerna finns samlade i supplementet till boken.
Läs mer...


Affärsjuridik : författningskompendium
Författningskompendium lämpligt att användas inom olika affärsjuridiska kurser där behov av författningstext finns. Kompendiet används bl a inom yrkeshögskolan. I sin helhet finns följande författningar i kompendiet;AvtalslagenKöplagenKonsumentköplagenKonsumenttjänstlagenKonsumentkreditlagenLagen om…
Läs mer...


Sekretess i allmän verksamhet : en introduktion till de grundläggande reglerna
I denna bok får läsaren veta när allmänna handlingar ska hållas hemliga och när de som är verksamma inom stat och kommun har tystnadsplikt. Framställningen utgår från de…
Läs mer...


Rättegång. Fjärde häftet
I RÄTTEGÅNG I?V behandlar professor Per Olof Ekelöf m.fl. den svenska civil- och straffprocessen. Böckerna i serien Rättegång är huvudsakligen avsedda att vara kurslitteratur i juristutbildningen men är…
Läs mer...


Konkurspraktikan
Konkurspraktikan är idag den mest heltäckande instruktionsboken för dig som arbetar med konkurs både i konkursförvaltning och i myndighetskontroll. Innehållet är en systematisk sammanställning av beståndsdelarna i praktiskt…
Läs mer...


Juridik för hälso- och sjukvård : grundläggande förståelse för regelverket
Personal inom hälso- och sjukvård möter människor i utsatta situationer i en verksamhet som i sig är riskfylld. Genom att sätta sig in i regelverket fullgör man inte…
Läs mer...


Rekonstruktionspraktikan
Rekonstruktionspraktikan är ett oumbärligt hjälpmedel för dig som arbetar med företagsrekonstruktion inklusive lönegaranti både som rekonstruktör och assisterande medarbetare. Praktikan innehåller en systematisk sammanställning av praktiskt taget alla…
Läs mer...


Skattelättnad för arbetsresor : en avståndsbaserad och färdmedelsneutral skattereduktion för längre arbetsresor
Föreslår att reseavdraget avskaffas i sin nuvarande form. Det ersätts av en avståndsbaserad och färdmedelsneutral skattereduktion för längre arbetsresor. Skattereduktion ska ges med 60 öre per kilometer för…
Läs mer...


Lagen om företagshemligheter : en kommentar och rättsöversikter
Lagen om skydd för företagshemligheter är i stor utsträckning ett nytt verk jämfört med tredje upplagan som utkom 2013. Lagen 1990 om skydd för företagshemligheter (FHL) har omarbetats…
Fastighetsindelning och markanvändning
Fastighetsindelning och markanvändning
Beskrivning av Fastighetsindelning och markanvändningFastighetsägares och andras rätt att använda olika mark- och vattenområden styrs av ett stort antal bestämmelser. I Fastighetsindelning och markanvändning ges en överblick över reglerna. Tyngdpunkten ligger på bestämmelser om fastigheter och deras äganderättsliga innehåll och om planering för en förändring eller ett bevarande av markanvändningen. Plan- och bygglagens bestämmelser om planering och bygglov, fastighetsbildningslagens bestämmelser om nybildning och ombildning av fastigheter, anläggningslagens bestämmelser om samverkan mellan fastigheter och ledningsrättslagens bestämmelser om ledningar och anordningar för telekommunikation har en framträdande roll i framställningen. Boken beskriver fastighetsbegreppet och olika former av fastigheter, t.ex. 3D-fastigheter och ägarlägenhetsfastigheter. Även olika rättighetsupplåtelser i fastigheter som servitut och nyttjanderätter behandlas. Miljöbalkens regler om skydd av områden som är intressanta ur naturvårdssynpunkt och möjligheten att bevara kulturhistoriskt intressanta områden och byggnader berörs översiktligt. Likaså de regler som gäller utrymmen för allmänna vägar och järnvägar. Fastighetsindelning och markanvändning tar också upp frågor som t.ex. vem som har rätt att fiska i en fastighets enskilda vatten eller vad som händer med rätten till stranden när en strandtomt skiljs från vattenområdet till följd av landhöjning. Vidare ges en historisk tillbakablick över framväxten av dagens fastighetsindelning inom stads- och landsbygdsområden. Boken är skriven i syfte att vara en lärobok som innehåller grundläggande kunskap om och förståelse för regelverket rörande rätten att använda, förändra eller bevara pågående markanvändning. Den revideras därför succesivt med hänsyn till lagändringar och utvecklingen av rättspraxis.
Läs mer om Fastighetsindelning och markanvändning...
Sök bästa pris på Fastighetsindelning och markanvändning hos:
Kategori: Juridik
Varumärke: Norstedts Juridik AB